Cukrovkou trpí tři čtvrtě milionu Čechů, jde o novodobou epidemii

4. 11. 2009 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Tři čtvrtě milionu Čechů trpí cukrovkou a každý rok je u 50.000 nově odhalena. Čtvrt milionu dalších o své nemoci neví. Podle předsedy České diabetologické společnosti profesora Milana Kvapila je cukrovka novodobou epidemií, která odebírá zdravotnictví obrovské peníze.


Jen na přímou léčbu diabetiků jde 20 miliard korun ročně, což je zhruba osm procent rozpočtu. Na rizika cukrovky upozorní Světový den diabetu, který tradičně připadá na 14. listopadu.

Problémem je podle Kvapila zejména pozdní odhalování nemoci a také to, že nemocní nedodržují léčebný režim. Nejnovější studie přitom potvrdily, že včas zahájená kvalitní léčba snižuje riziko komplikací cukrovky a významně prodlužuje diabetikům život, řekl novinářům Kvapil.

Preventivní kardiolog profesor Richard Češka doplnil, že když pacienti slyší o onemocnění cukrovkou, mají strach hlavně z toho, že si budou muset píchat inzulín.

„Ale cukrovka postihuje celý organismus, proto je důležité, aby pacient byl v komplexní péči, to znamená léčit vedle cukrovky také tuky v krvi, krevní tlak a také musí pacient respektovat opatření k tomu, aby redukoval svoji hmotnost,“ vysvětlil.

Kvapil zdůraznil, že čím je koncentrace cukru v krvi vyšší, tím více je organismus ohrožen chronickými diabetickými komplikacemi, vedle infarktu a mrtvice je to i postižení nervů a oční sítnice, selhání ledvin a ucpávání cév, které může vést až k amputaci nohou.

Na rozdíl od dřívějších doporučení, kdy se diabetici i několik let léčili jen dietou, nasazují se nyní léky spolu s dietou hned v počátcích onemocnění. Díky tomu se daří držet hladiny cukru, tlaku a cholesterolu co nejblíže hodnotám zdravého člověka.

Pro mnohé diabetiky ale je problém dodržovat léčebný režim, když nevidí bezprostřední výsledky. Zlepšení je jen v laboratorních parametrech, a tak lékaři musejí řešit problém, že pacient ztrácí zájem o dietu, fyzický pohyb i léky.

Hodnoty cukru v krvi nemají přesáhnout pěti milimolů na litr, cukrovka začíná od sedmi. Diabetická asociace ČR nabízí v rámci osvěty zájemcům bezplatné měření hladiny cukru a cholesterolu v krvi v prodejnách sítě Billa.

Nejbližší termín je 6. až 7. listopadu v Praze 6, další 13. až 14. listopadu v Praze 9, kdy se bude měřit také v Liberci. Ve dnech 20. až 21. a 27. až 28. listopadu se bude měřit v Brně, 4. až 5. prosince v Olomouci a 10. až 11. prosince v Plzni.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?