Cukrovku bude možné vyléčit, tvrdí zlínský specialista

29. 5. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zřejmě nejúčinnějšími metodami jsou především transplantace slinivky břišní, které se už dnes provádějí v Praze v IKEM. Na stejném pracovišti, podobně jako například v Baltimoru v USA, zkoušejí také transplantaci beta-buněk...


Zlín - Skvělou zprávu pro všechny diabetiky přinesl v těchto dnech profesor Jaroslav Rybka z Centra pro studium diabetu při Světové zdravotnické organizaci ve Zlíně. Cukrovku bude podle něj možné za několik let zcela vyléčit.

„Věříme, a vědecký výzkum tomu nasvědčuje, že cukrovka bude dobře léčitelná či dokonce vyléčitelná, a to do roku 2010. To je sice optimistický názor, ale podle mého soudu velmi reálný,“ sdělil Rybka.

Zřejmě nejúčinnějšími metodami jsou především transplantace slinivky břišní, které se už dnes provádějí v Praze v Institutu pro klinickou a experimentální medicínu. Na stejném pracovišti, podobně jako například v Baltimoru v USA, zkoušejí také transplantaci betabuněk, které produkují ve slinivce břišní inzulin.

„Během buněčné aplikace se vstříknou do žíly betabuňky a ty se pak uchytí v těle příjemce. Tato léčba má rovněž budoucnost. V neposlední řadě je tu samozřejmě ještě genové inženýrství,“ vysvětlil Rybka. Právě díky všem těmto novým metodám je možnost vyléčení cukrovky skutečně v dohlednu.

Diabetikům však vědci vycházejí vstříc i v jiných oblastech. Před časem například proběhla sdělovacími prostředky zpráva o inzulinu podávaném orálně, čímž by diabetikům odpadlo často nepohodlné a nepříjemné píchání si injekcí.

Tato metoda léčby je zatím ještě v klinickém testování. Vědci však zkoušejí i jiné prostředky, jako jsou nosní a ústní spreje.

Problém podobných metod je však v dávkování inzulinu, který se nedá přesně odměřit a navíc se dávkování začne po několika týdnech užívání měnit kvůli podrážděné sliznici.

Orální podávání tabletek s inzulinem komplikuje zase skutečnost, že inzulin je bílkovinná látka a je v zažívacím ústrojí tráven dříve, než začne působit. Odborníci nyní pracují na odstranění všech nedostatků, aby se přípravky, usnadňující životní komfort nemocných, dostaly co nejdřív na trh.

Existují dva typy onemocnění cukrovkou. Prvním trpí především děti a lidé mladšího věku. Typem druhým pak bývají postiženi zejména lidé po přibližně čtyřicátém pátém roce života. V České republice je podle statistik evidováno více než 600 tisíc diabetiků, z toho až jedna pětina si kvůli nemoci musí pravidelně píchat inzulin.

Michal Kratochvíl, Zlínské noviny, 29.5.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?