CVVM: Češi se zdravotnictvím spokojenější než Poláci a Maďaři

6. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Češi jsou se zdravotnickým systémem spokojenější než obyvatelé Maďarska a Polska. Zhruba dvě pětiny Čechů hodnotí zdravotnictví ve své zemi jako dobré, jedna pětina je nespokojena...


PRAHA -

Se systémem péče o zdraví v Polsku je spokojena jen čtvrtina obyvatel a nespokojena téměř polovina. Nekritičtější jsou Maďaři, se zdravotnictvím v zemi není spokojena více než polovina obyvatel a jen 15 procent je hodnotí příznivě.

Vyplývá to z průzkumu, který se uskutečnil na přelomu listopadu a prosince v těchto třech státech. V České republice průzkum vypracovalo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Každý pátý Čech si myslí, že je zdravotnictví lepší

Pětina Čechů se také domnívá, že se kvalita zdravotní péče v posledním roce změnila k lepšímu, stejný názor zastává jen devět procent Poláků a 18 procent Maďarů. O tom, že se zdravotní péče nezměnila, je přesvědčena polovina dotázaných v Česku a Maďarsku.

Totéž si myslí o pět procent méně Poláků. Téměř čtvrtina Čechů a Maďarů si myslí, že se zdravotní péče zhoršila. V Polsku se situace zhoršila podle dvou pětin dotázaných.

Podle analýzy dat z České republiky jsou se současným zdravotním systémem a s vývojem zdravotní péče nespokojeni lidé, kteří subjektivně pociťují špatný zdravotní stav, a ti, kteří loni navštívili lékaře vícekrát. Podle sociodemografických

kritérií to jsou lidé starší 60 let, lidé s nižším vzděláním a horší životní úrovní, uvádí CVVM.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?