CVVM: Naprostá většina Čechů se neobává nákazy virem HIV

28. 6. 2012 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Naprostá většina Čechů, konkrétně 79 procent, se nebojí, že by se mohli nakazit virem HIV. Pro 70 procent populace přitom onemocnění AIDS představuje problém a podle nadpoloviční většiny, 54 procent lidí, se příslušné instituce věnují této problematice dostatečně.


Vyplývá to z průzkumu, který zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Celkem 35 procent dotázaných se podle průzkumu nákazy virem HIV neobává rozhodně a 44 procent se jí neobává spíše. Naopak 13 procent respondentů se nákazy spíše bojí a další čtyři procenta je jí obávají rozhodně.

Oproti průzkumu z roku 2011 poměrně výrazně ubylo rozhodně se neobávajících a vzrostl počet lidí, kteří se nákazy virem HIV spíše nebojí. Podíl těch, kteří jsou si naprosto jistí, že se virem HIV nemohou nakazit, se zmenšil o deset procentních bodů. Nákazy se pak obávají častěji mladí lidé do 29 let, neobávají se naopak šedesátiletí a starší.

Pro 30 procent české populace představuje onemocnění AIDS rozhodně problém, dalších 40 procent ho považuje za problém spíše. Celkem 19 procent tuto nemoc za problém spíše nepovažuje a rozhodně v něm nevidí problém dvě procenta Čechů.

Průzkum dále uvádí, že čtvrtina občanů České republiky se domnívá, že instituce této problematice věnují nedostatečnou pozornost a čtyři lidé ze sta mají tuto pozornost za přehnanou. Na otázky odpovídalo celkem 1042 obyvatel České republiky starších 15 let.

Lékaři a další experti míní, že i když Česko patří ke státům s malým výskytem choroby, je potřeba na problematiku AIDS stále upozorňovat. Strach z nákazy totiž prý v posledních letech opadl a lidé se začínají méně chránit. Podle České společnosti AIDS pomoc bylo v České republice k 31. březnu 2012 1719 nakažených virem HIV, z toho u 348 propukla AIDS. Dalších 180 nemocných už na ni zemřelo.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?