CzechMed kritizuje přípravu regulace cen zdravotnických pomůcek

16. 7. 2015 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká asociace dodavatelů zdravotnických prostředků (CzechMed) kritizuje přípravu zákona o zdravotnických prostředcích s chystanou cenovou regulací, od níž si ministerstvo zdravotnictví slibuje roční úsporu čtyři až šest miliard korun. Zástupci asociace vznik novely nepovažují za transparentní.


Podle nich také hrozí, že ušetřené peníze budou muset ze svého dorovnat pacienti. Novinářům to řekl prezident CzechMed Miroslav Palát. Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) dodavatelé „útočí a straší pacienty“, protože se obávají o své zisky.

Za zdravotnické prostředky, jako jsou třeba stříkačky, glukometry, nitrooční čočky či rentgeny, se podle Němečka v roce 2013 utratilo 28 miliard korun. Před týdnem představil chystanou novelu, která by měla ceny a úhrady ze zdravotního pojištění regulovat. Podobně jako u léků by je stanovil Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Vycházel by z nejnižších cen v EU. Nyní se domlouvají zdravotní pojišťovny s firmami. Pomůcky a přístroje jsou tak podle ministerstva někdy výrazně dražší než v zahraničí. Návrh chce ministr dát vládě v srpnu.

„Tvorba zákona není transparentní. Nikdo ho nikdy neviděl,“ podotkl Palát. Asociace podle něj vychází jen z informací, které Němeček před týdnem zveřejnil. Žádá, aby o nových pravidlech vedení resortu jednalo s odborníky, dodavateli i zástupci pacientů.

Podle plánů ministerstva by vyhláška roztřídila zdravotnické prostředky až do několika stovek skupin podle jejich určení jako u léků. V každé skupině by byl plně hrazený prostředek. Podle vedení asociace mají ale zdravotnické prostředky svá specifika a není možné u nich postupovat stejně jako u léčiv. Lidé, kterým nebude vyhovovat základní pomůcka a dostanou jinou, budou podle Paláta muset sáhnout pro doplatek. Hrozí také prý, že by se mohly v Česku začít používat levnější produkty „druhé kategorie“.

„To, že na nás (dodavatelé) útočí, že nás kritizují, že straší pacienty, je signál, že to děláme dobře, že se firmy bojí, že jim šest miliard vezmeme,“ řekl dnes ČTK ministr. Podle něj se podobné strašení kvůli snížení kvality objevilo dřív i u léků a mezitím se za ně po změnách úhrad a cen ušetřilo 15 miliard korun.

Nový model se ale nelíbí ani organizaci České ILCO sdružující pacienty s vývodem. „Na změnu doplatí chroničtí pacienti. Nesouhlasíme s tím, aby jedna pomůcka byla pro všechny a na všechno. Podmínky a život pacienta se mění, pomůcky mu mají v různých fázích pomoci žít,“ uvedla šéfka organizace České ILCO Marie Ředinová.

Podle Němečka pacienti potřebné prostředky dostanou. Dodal, že zákon zajistí plnou úhradu aspoň jednoho prostředku v dané skupině, což nyní neplatí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?