CzechMed vyzval hejtmany k urychlenému zaplacení pohledávek

21. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dodavatelé zdravotnických prostředků sdružení v asociaci CzechMed se obrátili na hejtmany krajů a starosty některých obcí s žádostí o urychlené vyřešení pohledávek...


PRAHA -

Zvyšující se objem pohledávek může vést k tomu, že společnosti budou nuceny omezit svou výrobu či dovozy, některé by dokonce mohly z českého trhu odejít. Uvedla to Lucie Švehlová z mediální agentury zastupující CzechMed.

Asociace CzechMed má obavu z toho, že transformace některých okresních nemocnic v obchodní společnosti povede k faktické nedobytnosti pohledávek. Podle zkušeností členů asociace vše nasvědčuje tomu, že se platební schopnost řady nemocnic řízených krajskými úřady nadále zhoršuje.

Záruky, že budou uhrazeny dluhy nemocnic vzniklé po 1. lednu 2003 jsou tak rovněž nejasné. Dodavatelé jsou nuceni chovat se jako poskytovatelé časově neomezených úvěrů, což nebude nadále možné.

Mezi zdravotnické prostředky patří nejenom injekční stříkačky, krevní vaky nebo obvazy, ale také například chirurgické náčiní, dialyzační přístroje, respirátory,

kardiostimulátory, monitory vitálních funkcí a sterilizátory.

Dodavatelé v září podali žaloby na nejvíce zadlužená zařízení. Navzdory podání žalob na nejvíce zadlužené nemocnice v Rychnově nad Kněžnou, Klatovech, Chomutově a Lounech se situace nezlepšuje a dluhy nadále narůstají.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY:

CzechMed

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?