Dačice schválily finanční vyrovnání pro provozovatele nemocnice

1. 4. 2009 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Zastupitelé Dačic v pondělí schválili finanční vyrovnání pro firmu PP Hospitals, která provozovala městskou nemocnici. Za vybavení jí zaplatí přes 8,5 milionu korun a prominou pohledávky za energie a nájem od loňského listopadu. Tím se otevřela cesta k tomu, aby toto zdravotnické zařízení mohl postupně převzít Jihočeský kraj...


a obnovit v něm provoz. Kvůli vleklým sporům a nevyjasněným vztahům hrozil nemocnici zánik. Dnešní rozhodnutí zastupitelstva vede k mimosoudnímu vyrovnání, čímž dává šanci nemocnici rychleji zachránit, řekl ČTK dačický starosta Rudolf Hájek (ODS).

Podle dohody o narovnání a kupní smlouv zaplatí Dačice firmě přes 8,5 milionu korun včetně DPH za vybavení operačních sálů a drobný majetek. Navíc jí město promine pohledávky za energie a nájem, což je od listopadu do března suma přesahující tři miliony korun. „Částku za sály a movitý majetek uhradíme firmě najednou, ne na splátky. Zaplatíme to z rezerv, které si město vytvořilo v minulých letech,“ upřesnil Hájek.

Dohoda byla před dnešním jednáním připravená a odsouhlasená právníky, zastupitelé ji schválili v poměru 18 pro a jeden proti. Poté ji starosta i jednatel PP Hospitals podepsali. Během dubna ještě bude firma nemocnici provozovat, aby byl zajištěný plynulý přechod na kraj. Starosta doufá, že když vše půjde hladce, mohl by kraj nemocnici převzít už v květnu.

Společnost PP Hospitals v dačické nemocnici loni na jaře uzavřela interní oddělení, protože je kvůli dlouhodobému nedostatku lékařů nemohla provozovat. Radnice pak společnosti vypověděla smlouvu, protože jí omezení akutní péče odporovalo, a v říjnu vypršela výpovědní lhůta. Firma po výpovědi odmítla zařízení opustit, nařídil jí to až jindřichohradecký soud. Společnost pak městu nabídla, že pokud se dohodnou na odškodném, nebude se proti verdiktu odvolávat.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?