Dačická radnice chce vybrat provozovatele tamní nemocnice

29. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Výběrové řízení na provozovatele Nemocnice Dačice na Jindřichohradecku vypíše v nejbližších týdnech tamní radnice. Rozhodlo o tom mimořádné zasedání zastupitelstva s tím, že nový provozovatel by měl zachovat současný rozsah zdravotní péče a převzít zaměstnance příspěvkové organizace...


DAČICE -

Na provoz nemocnice, v jejíž spádové oblasti je vedle třiadvaceti tisíc obyvatel Jihočeského kraje i dalších 22 tisíc lidí z krajů Vysočina a Jihomoravského, město ročně přispívá deset miliónů korun.

„Připravujeme zadání výběrového řízení a jednáme s firmami, které by je pro nás realizovaly. Chceme, aby (řízení) proběhlo jasným, transparentním způsobem a aby je provedl ten, kdo má zkušenosti ze zdravotnictví,“ řekl ČTK dačický starosta Rudolf Hájek (ODS) s tím, že konečné rozhodnutí bude na zastupitelstvu.

Nezbytným cílem je podle něj zachovat pro obyvatele města a obcí ve spádové oblasti základní zdravotní péči, na jakou jsou zvyklí.

„Je to dáno umístěním Dačic a dojezdovými vzdálenostmi do jiných zdravotnických zařízení. Do Jindřichova Hradce je to téměř 40 a do Třebíče a Jihlavy zhruba 50 kilometrů. Nemalou roli zde hraje i poměrně vysoká nezaměstnanost v této příhraniční oblasti, která se pohybuje zhruba od 11 do 20 procent,“ dodal starosta.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY:
Nemocnice Dačice

Možností, jak nemocnici dále provozovat, je podle něj několik. Od jejího převzetí Jihočeským krajem přes pronájem, prodej či třeba provoz na základě mandátní smlouvy.

Provoz nemocnice, jejíž dluh činí 14,5 miliónu korun, podporuje pouze město, které má včetně místních částí osm tisíc obyvatel. Loni z jeho 130miliónového rozpočtu získala nemocnice 16 miliónů korun.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?