Dallas zakázal kouření na veřejných místech

23. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dallas se přidal k dalším městům v USA, které zahájily tvrdý boj proti kouření na veřejných prostorech. Opatření schválila včera městská rada.V Dallasu je nyní zakázáno zapálit cigaretu v téměř všech veřejných budovách...


Dallas se přidal k dalším americkým městům, které zahájily tvrdý boj proti kouření na

veřejných prostorech. V středu městská rada schválila opatření, na základě kterého je zakázáno si zapálit cigaretu v téměř všech veřejných budovách s výjimkou některých barů, heren a tabákových obchodů.

Opatření, které podpořilo v městské radě deset radních, tři byli proti, vstoupí v platnost od 1. března a zakáže kouření na takových místech, jako jsou restaurace, v hernách binga nebo v salónech krásy.

Strach z následků pasivního kouření

„Vzhledem k přesvědčujícím důkazům, že pasivní kuřáctví zabíjí, je čas, aby město Dallas učinilo ze zdraví svých obyvatel nejvyšší prioritu,“ řekla starostka města Laura Millerová.

Kouření bude povoleno pouze v barech, které odvádějí 75 procent a více ze svého příjmu z prodeje alkoholu. I na těch málo místech, kde bude kouření povoleno, bude muset být podle nového nařízení místo vyhrazené pro nekuřáky.

Budeme mít menší výdělky, bojí se majitelé restaurací

Kritici tohoto nařízení tvrdí, že se to výrazně odrazí na výdělcích restaurací a na provozu zábavy. Podle průzkumu sponzorovaným dallaskou restaurační asociací bude stát tento zákaz Dallas asi 61 milionů dolarů ročně.

Dallas následuje v zavedení těchto opatření New York a Boston. Zákaz kouření na veřejných místech platí též ve státech Kalifornie a Delaware.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?