Další ministerská podmínka Baťově nemocnici

25. 8. 2009 9:20
přidejte názor
Autor: Redakce
"Ministerstvo stanovilo pro zdravotnická zařízení povinné podmínky pro ustavení kardiovaskulárních center a Baťova nemocnice na jejich základě zpracovala příslušné podklady," vysvětlila mluvčí nemocnice Karla Havlíková. Zpracovanou žádost odeslalo vedení nemocnice na MZ...


Baťova nemocnice musí dovybavit své oddělení, aby mohla léčit onemocnění srdce ve stávajícím rozsahu.

„Ministerstvo stanovilo pro zdravotnická zařízení povinné podmínky pro ustavení kardiovaskulárních center a Baťova nemocnice na jejich základě zpracovala příslušné podklady,“ vysvětlila mluvčí nemocnice Karla Havlíková.

Zpracovanou žádost odeslalo vedení nemocnice na ministerstvo zdravotnictví. „Dané podmínky musíme splnit co nejdříve,“ nespecifikoval blíže termín ředitel nemocnice Petr Pšikal.

Ministerstvem stanovené podmínky zahrnují personální a přístrojové vybavení.

Jsou to například nejméně čtyři plné úvazky lékařů se specializací v oboru kardiologie či nejméně dva plné úvazky lékařů se specializovanou způsobilostí v oboru cévní chirurgie. V přístrojovém a materiálním vybavení je nezbytný nejméně jeden operační sál využitelný pro cévní chirurgii a také jednotka intenzivní péče s nejméně šesti lůžky, z nichž nejméně dvě musí mít možnost invazivní monitorace tlaků a vybavení k umělé plicní ventilaci.

Ke splnění všech podmínek musí zlínská nemocnice zajistit například nákup nové angiolinky a vyřešit její umístění. „Vybrali jsme pro ni místo v budově interní kliniky, ale budou nutné stavební úpravy,“ sdělil ředitel nemocnice.

Zřízení kardiovaskulárního centra v Baťově nemocnici je podle něj velmi důležité pro celý Zlínský kraj.

„Pokud by zde nebylo, zůstali bychom v kategorii ostatní kardiologické péče. To znamená, že bychom nemohli dělat žádné akutní výkony, jako například kardiostimulace nebo akutní léčbu srdečního infarktu. To by byla nepřijatelná situace,“ zdůraznil.

Celkové náklady na zřízení kardiovaskulárního centra odhaduje vedení nemocnice na 15 milionů korun, z čehož zhruba 3,5 milionu představují stavební úpravy.“Počítáme, že na případnou obnovu techniky a vybavení budeme moci využít dotační prostředky Evropské unie,“ sdělil ředitel.

Již nyní špitál bojuje o zachování komplexního onkocentra. Do konce roku musí sehnat dostatečný počet kvalifikovaného personálu a zajistit odpovídající technické vybavení.

Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?