Další nadstandardy? Od Nového roku

13. 7. 2012 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Dnes si můžete připlatit za lepší čočky, sádru nebo očkování. Od Nového roku by se ovšem nabídka měla výrazně rozšířit – přibýt by mohlo několik desítek položek. V seznamu přitom pravděpodobně budou i operace z oblasti ortopedie, gynekologie či urologie.


„Jde například o některé materiálové věci, jako jsou lepší endoprotézy. U chystaných věcí se úspora nedá odhadnout, ale nějaké velké zázraky to nebudou. Jestli se dospěje k částce půl miliardy, bude to příjemné potěšení. Prostor definovat luxus nad rámec toho, na co mají pacienti nárok, je relativně malý,“ řekl serveru týden.cz ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

„Některé výkony nyní hrazené z pojištění by se daly vyřadit – typicky jde například o zavedení nitroděložního antikoncepčního tělíska. Nejde o žádné horentní sumy, možná v řádu stokorun. Cena nebude moci být vysoká, protože by pak o službu nebyl zájem. Jinak by šlo hlavně o úkony společné s jinými chirurgickými obory, tedy volbu operatéra nebo termín, kdy se běžně neoperuje,“ podotýká šéf České gynekologické a porodnické společnosti Vladimír Dvořák.

Rozhodne soud

V rozjezdu nadstandardů však zatím stojí fakt, že ČSSD se proti nim ohradila u Ústavního soudu. A ten se zatím nevyslovil, zda je schválí, či ne.

„Nesouhlasíme s rozdělováním péče pro bohaté a pro chudé. S podobnou zakuklenou privatizací zdravotního pojištění. Nadstandardy mohou omezovat práva občanů daná ústavou na bezplatnou péči,“ zdůvodňuje senátor za ČSSD Jan Žaloudík. Národní rada zdravotně postižených dokonce na ministra Hegera podala kvůli nadstandardům a vyšším regulačním poplatkům žalobu.

„Bylo by možné napadnout znění zákona z hlediska ústavnosti, a to ne proto, že by bylo politicky špatně, ale protože je problém s tím, jak je napsaný. Nemáme jistotu ohledně toho, co bude a co nebude. Je proto reálná šance, že Ústavní soud stížnosti vyhoví,“ uzavírá právník Ondřej Dostál. Pokud soud nadstandardy utne, bude to znamenat konečnou také pro výběr lepších čoček.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?