Další nemocnice nedostaly léky

19. 11. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Distributoři léků přeruší dodávky dalším zadluženým nemocnicím. Firmy včera oznámily, že přestávají dodávat dalším dvěma: strakonické a kroměřížské. Distributoři léky prodají jen v případě, že za ně nemocnice hotově zaplatí...


Praha - Distributoři léků přeruší dodávky dalším zadluženým nemocnicím. Firmy včera oznámily, že přestávají dodávat dalším dvěma: strakonické a kroměřížské. Stejně jako nemocnici v Rokycanech a Valašském Meziříčí jim distributoři léky prodají jen v případě, že za ně hotově zaplatí.

„Právě jsme se dohodli s vedením rokycanské na dodávce za 300 tisíc korun. Peníze ale dostaneme předem,“ řekl včera výkonný ředitel firmy Alliance UniChem CZ Jan Rohrbacher.

Šéfové postižených nemocnic uklidňují pacienty: Medikamenty budou a poskytovanou péči to nijak nezasáhne. „Neoficiálně nám nabídly pomoc i některé další nemocnice. Doufám, že se brzy podaří dohodnout s distributory splátkový kalendář,“ uvedl Miroslav Duchek, ředitel rokycanské nemocnice. Dvanáctimiliónový dluh je podle něho nastřádaný za minulé roky. Tvrdí, že letos je zařízení ziskové.

Valašskomeziříčská nemocnice se už také s dodavateli dohodla. Bude od nich dostávat zásilky léčiv jako dřív, ale za každou položí peníze na stůl. Šéf nemocnice Milan Leckéši zdůraznil: V žádném případě neomezíme rozsah poskytované péče. Na platbu v hotovosti vyčlenila nemocnice peníze z provozu.

Dojednáváme splátkové kalendáře na postupnou úhradu dluhu.

Nemocnice ve Strakonicích, které podle Asociace velkodistributorů odmítá od včerejška dodávat léky většina firem, rovněž hledá způsob, jak získat peníze na smazání dluhů. Ředitel nemocnice Vladimír Hanáček nevylučuje ani personální změny. Jaký bude mít výpadek léků vliv na provoz některých oddělení, nebyl zatím schopen odhadnout.

Dodavatelské společnosti se rozhodly omezit dodávky do nejvíce zadlužených nemocnic v situaci, kdy jim třicet okresních dluží za léky 320 miliónů. Distributoři minulý týden neuspokojil návrh ministryně zdravotnictví Marie Součkové, že dostanou 60 miliónů z rezerv okresních úřadů a na zbytek si dohodnou splátkové kalendáře.

Vláda včera peníze na úhradu dluhů za léky skutečně poskytla. Dodavatelé však svůj názor nezměnili. „Šedesát miliónů problém nevyřeší. Asociace velkodistributorů proto dnes odešle dopis ministrovi financí. Pokud od něho nedostaneme uspokojivou odpověď, jak chce situaci řešit, začnou jednotlivé firmy podávat na nemocnice žaloby,“ upozornil předseda asociace Pavel Suchý. Na vsetínskou nemocnici už společnost Purus žalobu před časem podala.

Suchý ale rovněž uvedl, že firmy budou žalovat i Ministerstvo financí. „Podle novelizovaného zákona o příspěvkových organizacích, mezi které dosud patří i nemocnice, ručí za jejich závazky stát. Tak budeme požadovat, aby dluhy za léky uhradil,“ dodal.

Rohrbacher za ostatní firmy řekl, že budou ještě zvažovat, kterým dalším nemocnicím zastaví dodávky. „Posoudíme, jestli se z finančních potíží dostanou. Například ta v Mostě je zadlužená, ale její ředitel si už do začátku roku dělá rezervu na výplatu druhé půlky 13. platu, která se teď blíží. To je pozitivní signál,“ podotkl distributor.

Ivana Kněžínková, Hospodářské noviny, 19.11.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?