Další osud ortopedie asi určí výběrové řízení

4. 10. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Další osud kvalitní ortopedické péče v karlovarském regionu bude nyní záležet na výsledku výběrového řízení, které by mělo ministerstvo vypsat v dohledné době. Ostrovské ortopedické pracoviště nyní pracuje ve výrazném personálním oslabení a tamější lékaři prý mají podepsané pracovní smlouvy jen do konce roku...


Karlovy Vary - Další osud kvalitní ortopedické péče v karlovarském regionu bude nyní záležet na výsledku výběrového řízení, které by mělo ministerstvo zdravotnictví vypsat v dohledné době. Ostrovské ortopedické pracoviště nyní pracuje ve výrazném personálním oslabení a podle neoficiálních informací mají tamější lékaři podepsané pracovní smlouvy do konce roku. Jinými slovy, blíží se chvíle, kdy bude nutné mít definitivní jasno, jak dál.

„Naše nemocnice podala žádost o vypsání výběrového řízení na poskytování ortopedické péče včetně lůžek a samozřejmě jsme se do něj přihlásili,“ říká ředitel krajské nemocnice MUDr. Jiří Štefan.

Nemocnice, která má ambice převzít ortopedickou štafetu v plném rozsahu, ještě nedávno zvažovala umístit oddělení do bývalé nemocnice Eliška. “

Na základě ekonomických i odborných analýz jsme dospěli k závěru, že toto řešení bychom finančně ani odborně neustáli. Stejně tak jsme z podobných důvodů nakonec zavrhli alternativu pronajmout si část ostrovské nemocnice právě na provoz ortopedie,“ vysvětluje ředitel Štefan.

Jako nejschůdnější alternativu, a to po všech stránkách, nakonec nemocnice přijala plán umístit ortopedii do operačního bloku karlovarské nemocnice s tím, že by bylo nutné investovat sem asi sedm milionů korun na vybudování a kompletní vybavení operačního sálu. Výhodou je v této souvislosti existence odborného traumatologického pracoviště v krajské nemocnici, které je součástí chirurgie a vede jej erudovaný traumatolog a primař chirurgického oddělení MUDr. Stanislav Kubín. „Po odborné stránce by byla velmi výhodná spolupráce obou oborů, které jsou navzájem propojeny,“ komentuje možnosti ředitel Štefan.

Zmíněná asi sedmimilionová investice by byla pravděpodobně uhrazena ze státního rozpočtu v rámci realizace druhé etapy rekonstrukce nemocnice, existují však i jiné možnosti, jak peníze pro tento účel získat.

Nyní, jak jsem již řekl, bude podstatný výsledek výběrového řízení vypsaného ministerstvem. Podle něj budeme postupovat,“ uzavřel ředitel Štefan.

SILVIE RISOVÁ, Karlovarské noviny, 3.10.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?