Dánští lékaři nebudou předepisovat mladistvým některá antidepresiva

24. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dánské úřady doporučí lékařům, aby nepředepisovali dva typy antidepresiv mladistvým do 18 let. Jde o léky Seroxat a jeho generické léčivo Efexor. Podávání těchto přípravků může zvyšovat pravděpodobnost sebevraždy u mladých lidí...


Informovala o tom agentura Reuters.

„Lékaři mají právo předepsat takový lék, který uznají za vhodný. My je však chceme varovat, že přípravky Seroxat a Efexor mohou mít u osob do osmnácti let některé nebezpečné vedlejší účinky. Užívání může u těchto pacientů zvyšovat riziko sebevraždy,“ uvedl Doris Steven z dánského úřadu pro kontrolu léčiv. Lék Seroxat užívalo loni 483 Dánů ve věku 15-19 let; lék Efexor byl předepsán 352 osobám.

Na nebezpečí vedlejších účinků léků u mladistvých upozorňují také samotné firmy, které léky vyrábějí.

„Naše klinické výzkumy ukazují zvýšenou incidenci sebevražedných myšlenek a sebevražedných pokusů mezi mladistvými pacienty. Požádali jsme proto dánský úřad pro kontrolu léčiv, aby tento fakt lékařům zdůraznil,“ uvedl muvčí dánské dceřinné společnosti firmy GlaxoSmithKline.

Také společnost Weyeth uvedla, že vydala vážné varování lékařům, aby osobám do 18 let lék Efexor nepodávala. „Vedlejšími účinky tohoto přípravku může být zvýšená agresivita, která může vést k sebevraždě,“ uvedl mluvčí firmy.

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 23.10. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?