Dárcem orgánů je každý člověk

24. 7. 2012 7:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Kdo je dárcem orgánů? Každý člověk se jím po smrti stává automaticky, pokud to předtím neodmítne. V České republice platí stejně jako například v Rakousku nebo ve Francii předpokládaný souhlas s odběrem orgánů. Lidé, kteří to odmítají, se musí zaregistrovat v Národním registru osob nesouhlasících s posmrtným odběrem tkání a orgánů.


Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Vlastimila Sršně se však lékaři před transplantací většinou ptají příbuzných.,,Snaží se přistupovat k dárci i příbuzným co nejcitlivěji,“ uvedl Sršeň.

Lidé, kteří si nepřejí, aby jejich orgány po smrti dostal jiný člověk, mohou svoje rozhodnutí stvrdit přihlášením do registru.,,Lze se zaregistrovat prostřednictvím formuláře, který zájemci najdou na webových stránkách registru,“ uvedla Alena Špačková z kanceláře ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky.

Odmítá jen 1149 lidí

Pokud člověk není schopný formulář vyplnit, může před lékařem a svědkem prohlásit nesouhlas s odběrem orgánů. Za svoje děti mohou nesouhlasit jejich rodiče.

Další možností je i úředně potvrzené prohlášení o nesouhlasu, které lze zaslat na adresu koordinačního střediska.,,K březnu tohoto roku evidujeme 1149 lidí. Jejich počet ale narůstá jen pomalu,“ okomentovala počet zájemců Špačková.

Podle Brňana Marka Zukala je současný způsob nejlepším řešením.,,Kdyby byl systém opačný, neměli bychom dárce žádné. Lidé by to totiž neřešili. Kdo nechce, nemusí být dárcem, ale kdo to neřeší, bude mu to jedno i po smrti,“ myslí si Zukal.

Lidé mohou v registru odmítnout darovat všechny orgány a tkáně, nebo jenom některé.,,Ve formuláři jsou uvedené jednotlivé orgány a tkáně, a také je ponechaná možnost další volby a upřesnění rozhodnutí,“ vysvětlila Špačková.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?