Dárci kostní dřeně, hlaste se

6. 2. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Získání dárců do registrů kostní dřeně si stanovila za cíl dvouměsíční celorepubliková kampaň. Projekt vyhledává zdravé lidi do 35 let. "Tato věková hranice...


Získání dárců do registrů kostní dřeně si stanovila za cíl dvouměsíční celorepubliková kampaň, která se týká i trasnfuzního oddělení Masarykovy nemocnice (MN). Ta je na akci, která má pomoci lidem s leukémií, podle primáře Jiřího Masopusta připravena. Dva české registry evidují kolem 32 tisíc dárců.

Ústí nad Labem - Projekt vyhledává, jak připomněl MUDr. Masopust, zdravé lidi do 35 let. „Tato věková hranice je nutná jak z finančních, tak i odborných a kvalitativních hledisek. U těchto dárců je větší předpoklad, že v registru zůstanou delší dobu. Třeba kostní dřeň padesátiletého dárce je použitelná asi jen pět let,“ vysvětlil.

Kvůli databázi Českého národního registru kostní dřeně požádala MN již loni o odběr malého množství krve u evidovaných dárců krve.

„Ve dvou kolech se nám přihlásilo do sedmdesáti procent všech dárců, což je dobré číslo. Výsledkem bylo podrobnější stanovení tkáňových znaků,“ dodal MUDr. Masopust. Jeho oddělení národní registr před deseti roky spoluzakládalo.

Kostní dřeň je možné použít nejen pro léčbu leukémie, ale i pro léčbu chorob nezhoubných, například vrozené nemoci metabolismu a poruchy obranyschopnosti. Do registru se lze přihlásit na celkem osmi transfuzních stanicích v Česku včetně Ústí.

„Krev dávám již několik let. Proto jsem souhlasil s dodatečným vyšetřením a zařazením do této databáze. Už jenom pocit, že bych pomohl nemocnému člověku, je zážitkem na celý život,“ uvedl včera 31letý Jan Zeman.

Po vyšetření krve jsou potřebné údaje uloženy do mezinárodní počítačové databáze. Když se najde člověk, jehož kostní dřeň se v potřebném rozsahu shoduje s pacientovou, lékaři takového dárce požádají o souhlas s odběrem dřeně. Získává se buď za narkózy z pánevních kostí, nebo z žil po pětidenní přípravě. Prostřednictvím Českého národního registru dárců dřeně se od roku 1993 uskutečnilo 93 odběrů, které umožnily stejný počet nepříbuzenských transplantací. Domácím pacientům bylo určeno 64 odběrů, zahraničním posloužilo 29 odběrů. Ve 37 zemích světa fungovalo ke konci loňského roku 49 registrů dárců kostní dřeně, v nichž je evidováno více než sedm miliónů dárců.

TOMÁŠ PRCHAL, Ústecký deník, 6.2.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?