Dárci spermatu jsou často i studenti

17. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zlínské Centrum reprodukční medicíny nedávno oslavilo více než stovku úspěšných porodů takzvaných dětí ze zkumavky. Nemalou měrou k tomuto vysokému počtu přispěli také studenti Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně...


Zlín - Právě ti jsou totiž častými dárci spermatu do stabilní spermabanky, kterou centrum disponuje od svého vzniku v roce 2001.

„Pro studenty je to skvělá příležitost přivýdělku. Za jeden odběr, a ty mohou být až dva nebo tři do měsíce, dostávají pět set korun,“ uvedl vedoucí centra Ladislav Pilka.

Výběr dárců však podle něj podléhá přísné kontrole. „Potenciální dárci musejí absolvovat genetické vyšetření, testy na všechny pohlavní nemoci, prokázat kvalitu spermatu i dobrý zdravotní stav,“ upřesnil Pilka s tím, že jejich sperma je pak uvolněno k použití až po půl roce, kdy jsou testy opakovány, a pak je jim zaplaceno.

Jako další časté zájemce o uchování spermatu uvedl muže s nádorovým onemocněním. „Tento krok by podle mne měl být součástí procesu léčby všech nádorových onemocnění. V případě, že se uzdraví, je už jen velmi malá šance, že budou moci mít děti. Uchování spermatu je v tomto případě jakousi pojistkou proti budoucí neplodnosti,“ dodal Pilka.

Výjimkou mezi dárci nejsou ani muži, kteří v dohledné době chtějí s partnerkou podstoupit umělé oplodnění v centru.“ Jedná se o muže, jejichž spermiogram kolísá a při zákroku by se mohlo stát, že spermatu nebude dostatek,“doplnil ředitel Centra reprodukční medicíny David Rumpík.

Při konečném použití skladovaného spermatu má však podle něj vždy hlavní slovo žena.“Právě ta totiž rozhoduje o výběru spermatu od konkrétního dárce podle jeho podobnosti se vzhledem manžela nebo partnera,“ uzavřel Rumpík.

Zuzana Tarabusová, Zlínské noviny, 17.07.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?