Dárcovské centrum Chodov - „první pětiletka“

25. 8. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

V září uplyne pět let, kdy v Obchodním centru Chodov zahájilo svou úspěšnou činnost Dárcovské centrum krevní plasmy Chodov (DCCH).




Mezinárodní skupina EUROPLASMA v roce 2009 otevřela po pečlivých přípravách své zatím první české plasmaferetické centrum na pražském Chodově. Vzniklo zde jedno z nejmodernějších dárcovských center plasmy pro výrobu léků a z hlediska množství dodávané plasmy i jedno z největších v Evropě. K tomu ale vedla několikaletá náročná práce celého pracovního týmu DCCH.
Vybrat správné místo, postavit a moderně vybavit pracoviště je sice velmi důležitým předpokladem, k dosažení úspěchu to ale zdaleka nestačí. Úspěšnost každého podniku a každého pracoviště mohou zajistit pouze lidé a v případě dárcovských center to platí doslova a dvojnásob - personál a dárci.

Maximálně přátelské prostředí

Začátky byly opravdu náročné a řízený rozběh postupný. Budoval se a školil pracovní tým, tvořila se náročná výrobní dokumentace, popisovaly technologické postupy. To vše v režimu nekompromisních pravidel řízení kvality. Každé dárcovské centrum plasmy se stává součástí národní transfuzní služby, a musí proto splňovat kritéria nejen zdravotnického zařízení, ale i přísné požadavky kladené na farmaceutické výrobce Státním ústavem pro kontrolu léčiv. Po získání všech potřebných oprávnění a absolvování odborných auditů mohlo DCCH v září 2009 zahájit příjem svých dárců a odběry plasmy. Již po prvém roce svého působení, do konce roku 2010, bylo do evidence přihlášeno přes 8 tisíc dárců a bylo provedeno více než 50 tisíc odběrů.
Dárcovské centrum Chodov se prioritně zaměřilo na vytvoření maximálně přátelského prostředí pro své dárce. Vysoká odbornost lékařů a sester, jejich profesionální chování, stejně jako úsměv, patří do standardu. Doplněno je komfortním prostředím, pestrou nabídkou nápojů a drobných dárečků a podpořeno inteligentním nevtíravým marketingem. Úspěšnost tohoto přístupu oceňují dárci svou návštěvností DCCH navzdory tomu, že se v minulých letech ne zcela příznivě měnila česká legislativa v oblasti povolené frekvence darování a finančních náhrad dárcům. Každým rokem se daří počet dárců i odběrů postupně navyšovat. Ke konci roku 2013 je v registru evidováno téměř 10 tisíc aktivních dárců a za minulý rok bylo provedeno přes 80 tisíc odběrů.

Všestranná péče o dárce

I když se získávání zájemců a nových dárců úspěšně daří, neméně důležité je jejich motivování k dlouhodobé spolupráci. Významným faktorem pro kontrolu zdraví dárců, a tím i pro bezpečnou plasmu, je totiž pravidelné darování! Opakovaná darování jsou pro zdravého dárce zcela bezpečná. Všechny látky se v plasmě doplní nejpozději do 48 hodin a nečiní to organismu žádný problém. Naopak někteří dárci plasmy mají pocit, že po odběrech se cítí vyloženě lépe a dožadují se proto odběru s tím „že už ho potřebují“. Fyziologicky tyto pocity nelze vysvětlit, stejně jako informace dárců, že se jim daří lépe redukovat tělesnou hmotnost nebo že se jim snížil cholesterol či upravil krevní tlak.
Praxí potvrzenou skutečností ale je, že kvalitu zvyšují jednak přísná vstupní kritéria, ale hlavně opakovaná darování respektive vyšetření. Pokud mají lékaři k dispozici ucelenou řadu výsledků krevního obrazu, tělesných hodnot a protilátek proti infekcím, mohou po jejich pečlivém vyhodnocení neprodleně zajistit buď doplňující speciální vyšetření, či přímo kvalitní léčení. To je pro dárce důležité zvláště v případě ohrožení infekčními nemocemi. Všestranná péče o dárce je prioritou DCCH, která vede k bezpečné plasmě a léčivům z ní vyrobených.

Polevit nelze

Dosažené úspěchy a výsledky stály mnoho úsilí, ale polevit nelze. DCCH připravuje další zlepšování spolupráce s dárci, upravuje prostorové podmínky a modernizuje pracovní a technologické postupy. V letošním roce dárci kladně ohodnotili vstup DCCH na Facebook a také již byly zahájeny některé stavební úpravy vnitřních prostor. V první fázi proběhlo budování nové vyšetřovny a následovat budou úpravy administrativních prostor. Ve druhé fázi - snad ještě v tomto roce - bude provedena rozsáhlejší přístavba dárcovského centra, bude rozšířen odběrový sál, ale hlavně se zvětší zpracovatelské, skladové a sociální zázemí. Aktuálně se dokončuje projekt instalace nových, kapacitně výkonnějších a spolehlivějších zmrazovačů plasmy a současně bude zvětšen i komorový mrazicí box na uskladnění plasmy.
Tímto nejsou plány DCCH a skupiny EUROPLASMA v České republice zdaleka vyčerpány, ale nechme se všichni překvapit, co dalšího budoucnost přinese.

O autorovi| MUDr. Pavel Valoušek, MBA Lékařský ředitel EUROPLASMA, s. r. o.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?