Dárců krve je na Klatovsku více, zájem mají i mladí lidé

30. 10. 2010 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Sto čtyřicet pět dárců krve z Klatovska bylo tento týden oceněno plaketami lékaře Jana Janského a čestnými uznáními. Mezi oceněnými rok od roku stoupá počet mladých lidí.


V Sušici a Klatovech získalo ocenění celkem 145 lidí. Za deset, dvacet a čtyřicet odběrů lidé obdrželi bronzovou, stříbrnou a zlatou medaili. Za 80, 120 a 160 odběrů se uděluje zlatý kříž. Český červený kříž uděluje také čestná uznání, které letos mezi jinými obdržel i Václav Pikeš ze Sušice za 250 odběrů.
„Jsem ráda, že zájem o dárcovství krve narůstá mezi mladými lidmi. Za rok 2009 jsme měli přes 200 mladých lidí, kteří přišli darovat krev poprvé. Rok od roku také celkově oceňujeme více dárců,“ sdělila ředitelka Oblastního spolku Českého červeného kříže v Klatovech Eva Janečková. Mezi oceněnými byla i Danuše Hamplová z Klatov, která získala za 80 odběrů zlatý kříž ČČK 3. třídy.

„Krev i krevní plazmu daruji už třicet let, proto jsem byla nyní oceněna za tak velký počet odběrů. Od roku 1992 jsem také v registru dárců kostní dřeně,“ uvedla Hamplová. „Původní profesí jsem zdravotní sestra. Darovat krev pro mě rozhodně problém není. Jsem zdravý člověk, také trochu sportuji a k životu přistupuji zcela normálně. K dárcovství jsem přivedla také své tři děti,“ dodala Hamplová. Lidé mohou darovat krev na transfúzním oddělení klatovské nemocnice. „Stejně tak lze učinit na jakémkoli odběru, který pořádá Český červený kříž. Termíny zveřejňujeme v novinách. Kromě krve lze věnovat i krevní plazmu,“ informovala Janečková. Potenciální dárci musí být v dobrém zdravotním stavu, ve věku 18 až 65 let a s váhou nad 50 kg. Další kritéria zjistíte například na webových stránkách Českého červeného kříže.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?