Dárců krve stále ubývá. Operace se však zatím rušit nemusí

8. 8. 2012 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnická zařízení se během letních měsíců potýkají s nedostatkem dárců krve. Během prázdnin spousta z nich odjíždí na dovolenou a na transfúzní stanice jich tak zavítá méně než během roku. Počet dárců však klesá i z dlouhodobého hlediska.


„S nedostatkem dárců v prázdninových termínech se potýkáme každoročně. Tato záležitost se však týká většiny transfúzních zařízení,“ potvrdil Jiří Šlézar, primář transfúzní stanice prostějovské nemocnice. Pacienti se však nemusejí bát, že by nemocnice kvůli nedostatku životadárné tekutiny musela odkládat naplánované operativní zákroky.

„Jen výjimečně je nutné z tohoto důvodu odložit plánovanou operaci. Ve většině případů se totiž podaří zásluhou spolupráce s dárci a vzájemnou výpomocí mezi transfúzními zařízeními nedostatek některých krevních skupin vyřešit. K odkladům tak nedochází vůbec, anebo jen minimálně,“ potvrdil Jiří Šlézar.

Prostějovská nemocnice má v současné době v evidenci více než dva tisíce aktivních dárců, tedy těch, kteří darovali krev v posledních dvou letech. Problémem by však mohl být dlouhodobý pokles či stagnace dárců. „Stále se snažíme získávat různými aktivitami nové dárce, přesto jejich počty stagnují nebo lehce klesají.

Dosavadní dárcovská základna totiž stárne, důvodem úbytku však bývá také onemocnění. Proto uvítáme každého nového dárce, který nám pomůže zajistit náhradu za přirozený úbytek dárců a pro naše pacienty tak dostatek transfúzních přípravků,“ vysvětlil Jiří Šlézar.

Darovat krev pět let chodí Radka Miklíčková z Prostějova. „Na odběry jsem začala chodit na vysoké škole. Říkám si, že tím můžu někomu zachránit život. Člověk nikdy neví, kdy bude stejnou pomoc potřebovat,“ řekla dárkyně.

Na zákroky zařízení ročně spotřebuje více než dva a půl tisíce transfúzí. „Každý rok provedeme mezi třemi až čtyřmi tisíci odběry. Transfúze, které nespotřebujeme, využijí jiná nemocniční zařízení v regionu,“ řekl Jiří Šlézar. Odebranou krev posílají zdravotníci do Fakultní nemocnice v Olomouci nebo na Transfúzní službu v Šumperku, odkud je distribuována do krevních skladů zdravotnických zařízení v celém kraji.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?