Dárkyně s HIV nakazila stovky Rusů

8. 12. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Až dvě stovky lidí z ruské Voroněžské oblasti byly zřejmě infikovány dárcovskou krví obsahující virus HIV. Včera to oznámil hlavní oblastní hygienik Michail Čubirko. Krev infikovanou smrtícím virem odhalili lékaři nejprve ve voroněžské porodnici...


Infikovaná krev pochází od ženy, která bývala pravidelnou dárkyní.

MOSKVA - Po transfuzi se zde nakazila mladá žena. Stejnou krev poskytli lékaři i několika dětem, u nichž se zatím nákaza neobjevila.

Infikovanou dárcovskou krev přivezl personál nemocnice z transfuzní stanice v polovině května. Lékaři už zjistili, že pochází od pětatřicetileté ženy, která patřila mezi pravidelné dárce - krev dala v minulosti osmkrát.

Podle specialistů z transfuzní stanice je pravděpodobné, že infekci v krvi dárkyně lékaři dříve neidentifikovali, protože virus procházel inkubačním obdobím, kdy je nerozeznatelný. Takzvané seronegativní období, kdy už je virus HIV v krvi, ale analýzou ho ještě nelze zjistit, trvá většinou šest měsíců.

„Neznáme přesně vlastnosti viru. Může se projevit za půl roku, za rok nebo třeba za deset let,“ uvedla Taťjana Mamčiková z voroněžského centra pro boj s AIDS.

Dárcovská krev prochází v Rusku několika analýzami, mezi nimi i rozborem na HIV/AIDS.

Ve Voroněži ale až opakované prověrky ukázaly, že byla krev infikovaná. Z krevní plazmy nakažené krve dostalo látku zvanou protein albumin několik desítek dalších pacientů.

Lékaři už prověřili 70 pacientů, další na testy čekají. Sedm lidí dostalo krevní plazmu od infikované dárkyně, virus se u nich však zatím neprojevil. Všichni ohrožení jsou pod dohledem lékařů. Místní prokuratura už začala případ vyšetřovat a podala trestní oznámení na neznámého pachatele.

Šéf ruského Federálního centra pro boj s AIDS Vadim Pokrovskij se nedávno nechal slyšet, že přes dárcovskou krev se lidé v Rusku nakazí HIV jen zřídka. Ze tří milionů odběrů krve ročně bývají asi jen čtyři nakažené.

Virem HIV se nicméně každý den nakazí v Rusku až sto lidí. Naprostá většina však pohlavním stykem nebo z injekčních stříkaček narkomanů. Loni úřady zaregistrovaly asi 34 000 nových případů. Skutečné číslo nemocných je ale mnohem vyšší.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?