David Rath: Bušina mi pomohl převzít moc

16. 7. 2009 8:31
přidejte názor
Autor: Redakce
Zatímco ČSSD už nechce mít s s bývalým investičním náměstkem pěti středočeských nemocnic Filipem Bušinou vůbec nic společného, její nejviditelnější hejtman zůstává k Bušinovi hodně loajální. "Přijde mi neuvěřitelné, že by takto inteligentní člověk v oblasti ekonomie dělal nějaké hloupé daňové podvody," říká v rozhovoru pro HN David Rath...


Po dvou týdnech mlčení hejtman David Rath konečně otevřeně promluvil o svém vztahu s bývalým investičním náměstkem pěti středočeských nemocnic Filipem Bušinou, kterého vyšetřuje policie kvůli stamilionovým daňovým únikům.

Zatímco ČSSD už nechce mít s Bušinou vůbec nic společného, její nejviditelnější hejtman zůstává k Bušinovi hodně loajální. „Přijde mi neuvěřitelné, že by takto inteligentní člověk v oblasti ekonomie dělal nějaké hloupé daňové podvody,“ říká v rozhovoru pro HN David Rath.

Pane hejtmane, kdo je Filip Bušina?

Je to mladý, dynamický, dravý, pracovitý člověk.

Proč jste udělal investičním náměstkem vašich nemocnic člověka, který je vyšetřovaný ze stamilionových daňových úniků?

Nyní, když mám informace, které jsem předtím neměl, tak bych ho samozřejmě znova neangažoval. To chyba byla. Ale v době, kdy jsem informace o vyšetřování neměl, platilo, že to byl člověk, který má za sebou zkušenosti z podnikatelské sféry, dvě vysoké školy, studoval v zahraničí, pracoval se stoprocentním nasazením, byl spolehlivý. Takže já jsem s ním byl spokojený.

Filip Bušina byl ale už před nástupem na váš kraj několikrát trestaný. Proč jste si ho před nástupem do funkce, kde se rozhoduje o investicích za stovky milionů, lépe neprověřil?

Já nevím, co dělal předtím, než jsem ho poznal. V novinách jsem se dočetl, že hrál nějaké skořápky. Podle mých informací má ale Bušina čistý rejstřík trestů. Já ho moc dlouho neznám a o tom, že by měl nějaké závažnější problémy, jsem neslyšel.

Jak jste přišel na to, že by mohl být Bušina dobrým investičním náměstkem středočeských nemocnic?

Já jsem ho potkal před rokem a půl na jedné společenské akci, kam jsem občas chodil jako předseda zdravotního výboru. Na první pohled mě zaujal svým negativním názorem na prvního náměstka ministra zdravotnictví Marka Šnajdra. Tím mi mluvil z duše. Bušina se mi prezentoval jako úspěšný podnikatel a říkal věci, které si myslím i já.

Počkejte, to ale přece není kvalifikace pro to, aby se někdo stal investičním náměstkem nemocnic s několikamiliardovým obratem. Proč jste dosadil Bušinu na tak vysoký post?

Po prvním setkání mě občas kontaktoval v parlamentu s věcmi, které se týkají zdravotnictví. On se pohyboval v okolí středočeských nemocnic a měl pro mě zajímavé informace. Třeba o připravovaných investičních projektech, na kterých pracoval Bendl a ředitelé jako Rubáš, Boček z Příbrami a Mareš z Kladna.

S blížícími se krajskými volbami mě zajímala situace ve středočeském zdravotnictví, tak jsem tyto informace přivítal. On měl pro mě celou řadu klíčových údajů o tom, co se v nemocnicích připravuje, jak se to připravuje, v jaké je to fázi a jak kraj na to pod vedením Bendla shání finance. Tyto informace byly klíčové pro možné převzetí kraje.

Takže jste dal Bušinovi místo investičního náměstka za odměnu, že pro vás ještě před volbami získal cenné informace o středočeských nemocnicích…

Myslím, že to určitě nebylo za odměnu. Když přebíráte takový kolos, jako je kraj, tak nemáte zásobu lidí, kteří jsou ochotní k vám jít pracovat. A tenhle člověk tu situaci znal. On věděl, v jaké fázi je rozpracovanost komplikovaných projektů za miliardy do stavby krajských nemocnic.

Ptal jste se Bušiny, jak se dostával k informacím o zakázkách v krajských nemocnicích?

To jsem se ho samozřejmě ptal, ale že bych to zkoumal do hloubky, to ne. On mi řekl, že pracuje pro některé managementy krajských nemocnic. Jmenoval Rubáše, Bočka a Mareše (šéfové tří nemocnic, které Rath vyměnil - pozn. red.). On ty lidi docela dobře znal, říkal, že se zná i s Bendlem a že je s ním v kontaktu. To mě trochu překvapilo už tehdy.

Filip Bušina je trestně stíhaný kvůli podílu na daňovému úniku za 300 milionů. Podle vašich předchozích strohých vyjádření to vypadá, že stoprocentně věříte v jeho nevinu…

Tak věřím… Pokud nebude pravomocné rozhodnutí soudu, tak jsem k jeho vině skeptický. Já doufám, že to dopadne dobře. Přijde mi neuvěřitelné, že by takto inteligentní člověk v oblasti ekonomie dělal nějaké hloupé daňové podvody. To je stejně naivní, jako když pokladní v hypermarketu věří, že když si odnese tržbu domů, tak se na to nepřijde.

Filip Bušina vlastnil firmu Executive Project Group (EPG), která podle našich informací zajišťuje pro kraj veřejné zakázky. To u investičního náměstka krajských nemocnic zavání jasným střetem zájmů. Kolik zakázek od vás dostala?

Pokud si dobře pamatuji, tak zpracovávala žádost o evropské dotace pro nemocnice. Čili to není veřejná zakázka, ale vypracování určité žádosti, aby mohly naše nemocnice dostat evropské peníze.

Dostala EPG také nějaké zakázky od krajských nemocnic?

Nějaké drobnosti tam dělali. Dělali soutěž na projektovou dokumentaci domova důchodců v areálu kladenské nemocnice. Za to mohli dostat nějakých 50 až 100 tisíc.

Druhou soutěží, kterou připravili, je soutěž na nákup nukleární magnetické rezonance v Kolíně. Žádnou stavební zakázku od kraje EPG ale ani žádná jiná firma pana Bušiny nedostala.

A vy jste netušil, že EPG je firma propojená s panem Bušinou?

Vůbec jsem to netušil. Do chvíle, kdy se o tom začalo mluvit, to pro mě byla firma jako desítky dalších.

Tomu se těžko věří.

A jak to zjistíte? Ve výpisu z obchodního rejstříku nic takového není. Navíc, pokud firma vyhraje řádné výběrové řízení, tak je velmi obtížné ji vyřazovat pro to, že tam někdy někdo působil.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED.cz nebo ZDE.

Petr Vašek, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?