David Rath připravil ředitele nemocnice o klidný spánek

26. 2. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Prohlášení Davida Ratha připravilo o klidný spánek Miroslava Duchka, ředitele rokycanské nemocnice. Rath obvinil vedení tohoto zařízení z tunelování, a měl na mysli provoz centrálního tomografu...


Rokycany - Prohlášení Davida Ratha, prezidenta České lékařské komory, připravilo o klidný spánek Miroslava Duchka, ředitele rokycanské nemocnice.

Rath obvinil vedení tohoto zařízení z tunelování, a měl na mysli provoz centrálního tomografu. Čerpal z materiálu přístrojové komise ministerstva. Rokycany žádaly o možnost, aby tomograf koupila a provozovala v areálu nemocnice společnost z Prostějova.

„Jde o typický tunel. Řada nemocnic si nechá pořídit či prodá lukrativní provozy, na nichž může v neregulovaném systému vydělat. Majitelem není nemocnice, které by zisky plynuly, ale nějaká firma. Zdravotnickému zařízení pak zůstávají nelukrativní provozy a nepatří jim žádná sofistikovaná technika,“ upozornil Rath na nebezpečí.

Diagnostický přístroj stojí deset až dvanáct milionů. Rokycanští na něj nemají, sbírka obcí zatím vynesla na zvláštním účtu pět set tisíc korun.

„Výrokům o tunelování bych se mohl smát. Je to však vážně míněné a přitom necitlivé vyjádření, které nás poškozuje v očích veřejnosti. Navíc má část dodavatelů obavu, zda jsme solventní. Specializované pracoviště by u nás zřídila firma, a to formou pronájmu určitých prostor. Hradila by poplatky za nájem a energie, zatímco platby od pojišťoven by připadly jí. Vybrán už byl společný tým lékařů, jehož šéf by byl z Rokycan,“ seznámil nás Duchek s nabídkou. Projekt podpořila okresní pobočka Všeobecné zdravotní pojišťovny, i když se netají tím, že je to nevšední model.

„Dvakrát jsme před komisí ministerstva zdravotnictví neuspěli. Až na sklonku letošního ledna jsme byli vyslyšeni, ovšem s tím, že provozovatelem bude nemocnice,“ pokrčil rameny bezradný ředitel.

VÁCLAV HAVRÁNEK, Plzeňský deník, 26.2.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?