Děčínská nemocnice si na vymáhání dluhů najala advokáty

31. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Děčínská nemocnice si najala advokátní kancelář, která pomůže zařízení vymoci dluhy cizinců za lékařské ošetření. Celkem 115 cizinců dluží nemocnici 2,345 milionu korun...


ÚSTÍ NAD LABEM / DĚČÍN - Děčínská nemocnice si zhruba před dvěma měsíci najala advokátní kancelář, která pomůže zařízení vymoci dluhy cizinců za lékařské ošetření. Celkem 115 cizinců dluží nemocnici 2,345 milionu korun, z toho 232 tisíc korun je nedobytných.

Někteří cizinci dluží i 200 tisíc

„Zhruba 80 procent dlužníků jsou Němci, většinou jsou to turisté, kterým se přihodil drobnější úraz a ošetřovali jsme je ambulatně,“ sdělila dnes ČTK Anna Briestenská pověřená řízením nemocnice.

Nemocnice podle ní léčila také Vietnamce či Ukrajince. „Jeden pacient z východní země u nás ležel s potížemi dlouhodobě a vytvořil tu dluh 200 tisíc korun,“ dodala.

Problémy s cizinci podle Briestenské často začínají již v lékařské ordinaci. Podle ní není nic neobvyklého, že si cizinci vzájemně půjčují kartičky pojištěnce.

„Lékař je pak musí požádat o pas, kde mají fotografii, aby zjistili skutečnou totožnost nemocného. Cizinci, kteří chtěli podvádět, se ovšem celkem logicky brání a pro lékaře tato situace není vůbec lehká,“ uvedla Briestenská. Dodala, že samozřejmě lékaři nemohou odmítnout ošetřit někoho, kdo to skutečně potřebuje.

Soukromá advokátní společnost rozeslala všem dlužníkům informační dopisy, kterými se je pokusí přesvědčit, aby zaplatili.

„Z dluhu, který získá, dostane provizi většinou 20 procent,“ uvedla Briestenská. Vzhledem ke krátkému času spolupráce zatím nechce hodnotit výsledky.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?