Dědění lékařské praxe

21. 1. 2013 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Náš tatínek, lékař provozující privátní stomatologickou praxi, zemřel. Jako jeho dědicové-nelékaři bychom se rádi zeptali, zda můžeme v provozování praxe pokračovat, pokud zajistíme náležité personální obsazení kvalifikovanými stomatology. Jak to bude se smlouvami se zdravotními pojišťovnami – zůstanou v platnosti, nebo bude třeba uzavřít nové?


Na dotaz čtenáře odpovídá JUDr. Pavel Zajíc

Odpovědi na dotazy se budou lišit podle toho, zda váš tatínek provozoval svou privátní stomatologickou praxi jako právnická, nebo jako fyzická osoba.

Praxe právnické osoby

Začnu popisem jednodušší a pro vás mnohem příznivější varianty, tudíž situace, kdy tatínek vykonával svou privátní stomatologickou praxi jako právnická osoba, tedy měl například založenu společnost s ručením omezeným, kde byl jednatelem a společníkem.

V takovém případě byste dědili obchodní podíl po tatínkovi ve společnosti s ručením omezeným, která je poskytovatelem zdravotních služeb. Tato společnost by měla nadále uzavřeny platné smlouvy se zdravotními pojišťovnami jako poskytovatel zdravotních služeb, by mohla pokračovat v provozování stomatologické praxe, to vše samozřejmě za předpokladu, že byste provoz stomatologické praxe personálně zajistili prostřednictvím kvalifikovaného stomatologa.

V případě, že vaší situaci odpovídá tato varianta, doporučuji kontaktovat advokáta, který by vám měl poradit správný postup ve vztahu k odboru zdravotnictví na příslušném krajském úřadě, ke zdravotním pojišťovnám a také k pacientům.

Praxe fyzické osoby

Druhá varianta – totiž situace, kdy privátní stomatologickou praxi váš tatínek vykonával jako fyzická osoba – pro vás tolik příznivá není. V tomto případě byste museli ve lhůtě do 15 dnů od úmrtí tatínka najít vhodného poskytovatele zdravotních služeb a tento by ve stejné lhůtě písemně oznámil odboru zdravotnictví příslušného krajského úřadu úmysl pokračovat v poskytování zdravotních služeb.

Ve stejné lhůtě je přitom třeba tento úmysl – pokračovat v poskytování zdravotních služeb – oznámit též zdravotním pojišťovnám, se kterými měl tatínek uzavřeny smlouvy podle zákona o veřejném zdravotním pojištění.

Pokud však tento úmysl oznámí více osob, může v poskytování zdravotních služeb pokračovat ta z nich, na které se písemně dohodly; podpisy na dohodě musí být úředně ověřeny. V poskytování zdravotních služeb musí být pokračováno nejpozději do 60 dnů ode dne úmrtí poskytovatele. Jsou-li splněny veškeré podmínky pro pokračování v poskytování zdravotních služeb, vydá příslušný krajský úřad osvědčení o splnění těchto podmínek.

Jak je zřejmé, druhá z výše uvedených variant je časově i administrativně náročnější, právně složitější a předpokládá z vaší strany větší míru iniciativy. Rovněž v tomto případě doporučuji neprodleně kontaktovat advokáta, který vám poradí správný postup v této již tak nelehké životní situaci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?