Dědičná dispozice k radiací indukované toxicitě

24. 9. 2014 10:28
přidejte názor
Autor: Redakce

Bezmála 1000 pacientů s karcinomem prostaty léčených radioterapií bylo zapojeno do rozsáhlé studie, v níž mezinárodní tým pod vedením Any Vegové z Univerzity v Santiagu de Compostela pátral po dědičných faktorech zvyšujících rizika radiací indukované toxicity.




Radiace má u těchto pacientů za následek inkontinenci, impotenci a poruchy funkce střev. Komplikace se mohou dostavit i několik let po ukončení radioterapie.
DNA izolovaná z krevních vzorků jednotlivých pacientů byla analyzována na zhruba milion genetických markerů. Každý pacient pak byl nejméně dva roky sledován a byly u něj zaznamenány zdravotní komplikace. Jako nejvýznamnější se ukázaly varianty v lokusu obsahujícím gen TANC1. Tento gen je znám důležitou rolí při regeneraci poškozených svalů. To naznačuje, jakým mechanismem se genetické varianty lokusu na radiací indukované toxicitě podílejí.
Dalším krokem výzkumného týmu Any Vegové bude validace získaných dat a ověření, nakolik tyto markery indikují komplikace vyvolané radiací indukovanou toxicitou i u jiných typů karcinomů. Následně by mohly být vyvinuty genetické testy, na jejichž základě bude možné nastavit radioterapii konkrétnímu pacientovi tak, aby se nežádoucí vedlejší efekty omezily na minimum.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?