Dějiny za oknem ordinace

8. 3. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

 

MUDr. Maria Vojtová, lékařka v oboru všeobecné medicíny a psychiatrie, překladatelka a spisovatelka, vypráví o smyslu pro humor, pohádkách Karla Čapka, posledních chvílích Jana Palacha a rozličných zvucích v ordinaci.

Narodila se v roce 1935 v přímořském Burgasu a jako jedna z mála místních lidí se naučila plavat. Otec, technik a selfmademan, vlastnil jako jeden z mála v komunistickém Bulharsku soukromou řemeslnickou firmu. Dědeček, známý lidový léčitel, si jako jeden z mála pro své schopnosti vysloužil od vládnoucích Turků čestné pojmenování - Chekim Bejaz neboli Bílý lékař (chekim - lékař je slovo arabského původu, které zní v bulharštině vznešeně). Dědečkovo jméno je zvláštní ještě z jednoho důvodu: i když bývala v Bulharsku turecká a turecko-arabská příjmení běžná, „Bílý“ (Bejaz) se mezi nimi prakticky nevyskytuje.

Humor tady a tam

Už v dětství si všímala, že se její otec liší od ostatních - nejen úspěšným soukromým podnikáním, ale i mentalitou. V černé kronice burgaských novin vycházely články o jeho „životu nebezpečných experimentech“ - například o jeho svérázné plavecké výuce šestiměsíční dcery, o improvizované sauně atd. Maria se od něj naučila některé vzorce chování, jako on cítila, po něm zdědila lásku k literatuře, ale i smysl pro hu



  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?