Dekubity a nesprávná výživa

15. 4. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dekubity a špatně se hojící rány jsou často důsledkem nedostatečné výživy pacientů či kombinací několika příčin, z nichž jednou je vždy nesprávná či nedostatečná výživa.


Neznamená to však, že pacient vždy svůj stav signalizuje tak, že působí vyhuble i vizuálně. Mnohdy dokonce vzhledově působí dojmem člověka dobře živeného či i s nadváhou. Problém je ve skrytém výživovém deficitu - nemocný nemá dostatek bílkovin ve stravě, a tím není zajištěna potřebná dávka pro regeneraci tkáně. V naší nemocnici například pečujeme o několik pacientů s velmi špatně se hojícími bércovými vředy, v jednom případě s opakovanými otlaky a rizikem vzniku dekubitu. Dva pacienti jsou diabetici II. typu, všichni starší lidé. Zejména u starších lidí je obvyklá taková skladba jídelníčku, která je dlouhodobě deficitní v množství kvalitních bílkovin. Příčin je mnoho (maso je drahé, nejde upravit do měkka, špatně kouše, sýry mu nechutnají, trpí nechutenstvím…). Prvním opatřením je kontrola konzumované stravy: stačí zápis veškerých jídel, která pacient sní. Z tohoto přehledu vyplyne, že zdrojů bílkovin je ve stravě málo. Pak je třeba zhodnotit i celkovou skladbu - zda je nedostatečná i v obsahu energie, a jaký je přibližně poměr jednotlivých živin. U diabetiků je třeba velmi pečlivě zhodnotit i druhy sacharidů, zda jde převážně o potraviny s vysokým glykemickým indexem (běžná situace), či naopak (málo obvyklá situace). Pak je nutné zvážit, jaké úpravy jsou pro konkrétního pacienta možné a reálné, a to jak z pohledu konzumace, tak schopnosti a možnosti přípravy. Obvykle je třeba doplnit obvyklou stravu pacienta komplexní tekutou formou výživy, která bez zátěže při přípravě i při konzumaci umožní doplnit potřebné živiny popíjením mezi jednotlivými jídly. Toto doplnění je možné (a vhodné) i u diabetiků, je třeba pouze zvolit vhodný druh podle aktuální potřeby živin u daného pacienta. Tekutá komplexní výživa doplní mimo základní živiny a energii i vyvážený poměr minerálních látek a vitaminů. Zlepšením výživového stavu se běžně zlepší i chuť k jídlu. Příjem stravy je třeba dále průběžně sledovat a podle vývoje také upravovat s nutričním terapeutem. Ten může svoji poradu poskytnout i konziliárně.


O autorovi: vrchní nutriční terapeutka OKV a CV FNsP, Praha (tamara.starnovska@ftn.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?