Děkujeme, odcházíme: skutečnost předčila očekávání

20. 12. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Do pražské advokátní kanceláře bylo hromadně odesláno 93 výpovědí lékařů Slezské nemocnice v Opavě.


Nejohroženějšími odděleními jsou chirurgie, interna, gynekologie, dětské, urologie, ortopedie a možná též ARO.
V některých z nich podalo výpovědi až sto procent lékařů.

Pokud by si některý z nich odchod rozmyslel, má šanci výpověď stáhnout do posledního týdne v prosinci a tutéž možnost mají i lékaři, kteří by se chtěli dodatečně připojit. V závěru měsíce rozešle pražská advokátní kancelář výpovědi ředitelům jednotlivých nemocnic a lékařům začne od 1. ledna běžet výpovědní doba. „Za odbory jsem s kampaní spokojený.

Zapojila se do ní více než polovina stávajících lékařů Slezské nemocnice. V současné době jde akce už mimo nás,“ říká předseda Lékařského odborového klubu ve Slezské nemocnici Dalibor Hudec. Ředitel opavské nemocnice Milan Cvek rozhodně optimista není a situaci považuje za hrozivou.
Katastrofální scénář, ke kterému bylo vedení nemocnice okolnostmi přinuceno, nebere v úvahu žádnou nadsázku.

„Představuje kompletní uzavření celého lůžkového provozu, ukončení všech operací i lékařské pohotovosti. Zachována by měla zůstat Lékařská služba první pomoci a Rychlá záchranné služba,“ přibližuje ředitel Milan Cvek. Všechny podrobnosti však budou známé až v závěru prosince, a dosavadní úvahy se proto zatím pohybují jen v teoretické rovině. Dosud nezodpovězenou otázkou zůstává též osud dalšího zdravotnického personálu, který rovněž nevypadá zrovna růžově.

Pro zajištění provozu nemocnice není možné oslovit jiné lékaře, protože na trhu práce prostě nejsou k mání.

Kampaň Děkujeme, odcházíme požaduje po zřizovateli úpravu platových tarifů pro lékaře ve výši půldruhého do trojnásobku průměrné mzdy v republice. Žádá také změnu postgraduálního vzdělávání začínajících lékařů, které by místo lékařských fakult měla mít plně v kompetenci Česká lékařská komora. Uvedené požadavky nebyly splněny a lékaři podali slibované výpovědi.

„Kampaň v žádném případě není zaměřena proti vedení nemocnice, které situaci nezavinilo a nemůže ji ani změnit. Směřuje ke zřizovateli, kterým je Moravskoslezský kraj a k Ministerstvu zdravotnictví ČR,“ připomíná Dalibor Hudec.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?