Děkujeme, odcházíme: zatím bez výpovědí

6. 12. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice ve Zlínském kraji se na eventuální výpovědi připravují, zatím však žádná konkrétní data o počtu odcházejících lékařů nemají. "K 30. listopadu nepodal v rámci výzvy výpověď žádný lékař," uvedl ředitel Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně Bohuslav Škubal.


Kolik výpovědí lze do konce tohoto roku očekávat, zatím neví. Nemocnice se prý ovšem na potenciální odchod lékařů připravuje. Podle něj vedení nemocnice samozřejmě musí počítat i s tím, že k výpovědi se v rámci akce Děkujeme, odcházíme, rozhodne avizovaný počet asi sto třiceti lékařů.

„Pokud by došlo k variantě hromadných výpovědí, nastal by v naší nemocnici dočasně nouzový provoz. Jsme povinni zajistit akutní péči, to znamená stavy, kdy je pacient bezprostředně ohrožen na životě,“ uvedl. Některá oddělení, která pečují o chronicky nemocné pacienty, by zřejmě uzavřeli.
Situace není jasná ani v uherskohradišťské nemocnici.

„Ke konci listopadu jsme nezaznamenali žádnou výpověď podanou v souvislosti s výzvou Děkujeme, odcházíme,“ konstatoval její mluvčí Ludvík Valouch. Ani kroměřížská nemocnice zatím žádnou výpověď neobdržela. Vedení vnímá tuto celorepublikovou akci Lékařského odborového klubu jako vážný problém.

Řešení příčiny je ovšem podle mluvčí Veroniky Klímové zcela mimo kompetenci nemocnice. „Zásadní bude, kolik lékařů skutečně výpověď k 31. prosinci podá,“ uzavřela Klímová. Vsetínská nemocnice ve spojitosti s výzvou neeviduje žádné výpovědi.

„Nemáme an ipředběžné informace o tom, že by se někteří z lékařů chtěli připojit,“ doplnila mluvčí vsetínské nemocnice Lenka Plačková. Okolnosti výzvy Děkujeme, odcházíme chápe i předseda zlínského sdružení České lékařské komory Lubomír Nečas.

„Akci podporuji, i když se jedná o nouzové řešení. Společnost si neuvědomila, že lékařů je málo. Už dnes se v kraji potýkáme s nedostatkem lékařů,“ dodal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?