Demokracie a krize zdravotnictví

30. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dny ministryně zdravotnictví Marie Součkové se zdají být sečteny. Podívejme se ale na "krizi v českém zdravotnictví" v jiném světle. V žádné demokracii, nikde na světě neexistuje ideální stav, kdy jsou lidé se zdravotnictvím spokojeni, píše autor komentáře...


Dny ministryně zdravotnictví Marie Součkové se zdají být sečteny. Podívejme se ale na „krizi v českém zdravotnictví“ v jiném světle. V žádné demokracii, nikde na světě neexistuje ideální stav, kdy jsou lidé se zdravotnictvím spokojeni. Kdyby zrovna nebyla po ruce žádná jiná krize, na zdravotnictví si budou lidé stěžovat vždy a všude.

Péče je buď „špatná“ nebo „moc drahá“. Lidé chtějí být pořád zdravější (chtějí se cítit lépe) a také chtějí mít pořád víc peněz.

Existují dva modely zdravotnictví. V tom prvním reguluje stát zdravotnictví přísněji (například skrze různé cenové stropy) a vytváří logicky čekací lhůty na některé náročné úkony (především operace) nebo umělou nedostupnost určitých léků.

Prostě se nevyhnutelně objeví „neduhy“, které dobře známe z nedostatkové ekonomiky socialismu. Čas od času přinesou média srdceryvné reportáže o někom, kdo čekal na drahou operaci příliš dlouho či dokonce marně.

Takové příběhy lze slyšet i o Kanadě, jejíž systém zdravotnictví bývá často dáván za vzor. V Británii jsou dokonce mediálním evergreenem.

Druhý model je trhu bližší a je finančně méně regulovaný. Periodicky ale dochází k tomu, že občas vypukne v politice snaha systém zkrotit, protože je příliš drahý. Vezměme si příklad USA během prvního termínu Clintonova prezidentství.

Manželé Clintonovi (byla to totiž především Hillary) se rozhodli v roce 1993 vyhlásit reformu zdravotnictví. To sice nebylo v krizi, ale Clintonovi prohlásili, že je.

Vadilo jim především, že se za péči vydává příliš mnoho peněz. Výdaje na zdravotnictví a lékařskou péči tvoří v USA téměř 30 procent hrubého domácího produktu (zdravotnictví je suverénně největší americký „průmysl“). Clintonovi chtěli nárůstu výdajů učinit přítrž. Začali s reformním autobusem objíždět všechny státy unie.

Jan Macháček, Hospodářské noviny, 30.01.2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?