Demokraté kvůli reformě zdravotnictví chtějí víc zdanit bohaté

15. 7. 2009 9:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Vzrůst by měly i daně pro páry vydělávající ročně více než 350.000 dolarů, a to o jedno procento. Manželé s výdělky nad půl milionu dolarů by pak měli daň vyšší o 1,5 %. V roce 2013 by pak nárůst jejich daní mohl činit dvě, respektive tři %. Daň pro milionáře by zůstala stejná...


Demokratická většina ve Sněmovně reprezentantů dnes představila svůj návrh reformy amerického zdravotnictví, která by měla přinést veřejné zdravotní pojištění pro téměř 50 milionů nepojištěných Američanů. Mimo jiné zahrnuje speciální daň z příjmu ve výši 5,4 procenta pro lidi, kteří ročně vydělávají více než jeden milion dolarů (18,6 milionu korun), uvedla agentura Reuters. Celkové daňové zatížení bohatých by tak v USA vzrostlo na 45 procent.

Vzrůst by měly i daně pro páry vydělávající ročně více než 350.000 dolarů, a to o jedno procento. Manželé s výdělky nad půl milionu dolarů by pak měli daň vyšší o 1,5 procenta. V roce 2013 by pak nárůst jejich daní mohl činit dvě, respektive tři procenta. Daň pro milionáře by zůstala stejná.

Zvýšení daní by mělo jít na úhradu astronomických nákladů na reformu, které se odhadují nejméně na jeden bilion dolarů během deseti let. Vyšší daně by měly za tuto dobu vynést 544 miliard dolarů. Tři velké nemocniční asociace již rovněž uvedly, že během deseti let jsou ochotné na reformu přispět 155 miliardami dolarů. Dalších 80 miliard dolarů přislíbil na stejné časové období ve slevách léků na předpis farmaceutický průmysl.

Chystaná reforma by měla zásadně změnit americké zdravotnictví. Prezident Barack Obama chce, aby její součástí bylo veřejné zdravotní pojištění. Dosud jej v USA poskytují hlavně soukromé společnosti a neziskové organizace. Změna by jim měla zvýšit konkurenci a zpřístupnit zdravotní péči. Prezident by si přál, aby mu Kongres příslušný zákon poslal k podpisu do října.

Obama již v předvolebním boji označil reformu velmi drahého amerického zdravotnictví a zpřístupnění zdravotního pojištění všem obyvatelům za jeden z hlavních úkolů svého prezidentského působení. Sám v minulosti zmínil špatné zkušenosti své rodiny se současným systémem zdravotního pojištění ve Spojených státech. V květnovém projevu před členy Americké zdravotní asociace v Chicagu například připomněl, jak se jeho matka, když onemocněla rakovinou, obávala, zda jí pojišťovna léčbu uhradí.

Ve Spojených státech již letos byl přijat zákon, který zlepšil zdravotní pojištění dětí ze sociálně slabých rodin. Veřejné zdravotní pojištění mělo před ním ve Spojených státech asi 7,4 milionu dětí, podle nového zákona by ho mohlo využívat celkem 11 milionů dětí. Nicméně i nadále bez zdravotního pojištění v USA zůstane asi pět milionů dětí.

V roce 2006 mělo podle údajů z tehdejšího sčítání lidu zdravotní pojištění 84 procent Američanů. Zhruba 60 procentům je platil zaměstnavatel, dalších devět procent si je platilo samo. Zbytku poskytují pojištění různé vládní agentury. Péči pro staré lidi hradí federální program Medicare, pro některé nízkopříjmové skupiny zase program Medicaid. Další programy jsou například určeny pro vojenské veterány anebo indiány.

Velcí zaměstnavatelé často poskytují pojištění i rodině zaměstnance. Propouštění kvůli současné ekonomické krizi proto zhoršilo přístup řady Američanů ke zdravotní péči.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?