Demonstrativní akce byly prozatím bezzubé

9. 9. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Sdružení Mladí lékaři se připojilo ke kritice vládního návrhu na změnu v odměňování zdravotníků. Nyní své kroky koordinuje s ČLK i LOK. „Dosavadní praxe bohužel ukázala, že demonstrativní protestní akce, které se nedotknou konzumentů zdravotní péče jsou zcela bezzubé...,“ uvedl pro Zdraví.Euro.cz místopředseda sdružení Martin Švestka.


Jak Vaše sdružení reaguje na návrh ministra Drábka týkající se odměňování státních zaměstnanců?

Současné vládní návrhy z dílny MSPV na snížení finančního ohodnocení práce zdravotníků považujeme za nepřijatelné. Již dnešní stav, kdy se hrubá mzda mladého lékaře v nemocnici pohybuje okolo 100 Kč/hod., považujeme za ostudný a hrubě neodpovídající náročnosti a odpovědnosti práce lékařů. Proto budeme všemi legálními prostředky razantně protestovat nejen proti jakémukoli snižování platového ohodnocení zdravotníků, ale i proti zachování nynějšího stavu. V opačném případě musí veřejnost logicky počítat s markantním poklesem kvality a zejména dostupnosti zdravotní péče v ČR vzhledem k odchodu stovek lékařů do zahraničí či mimo zdravotnický sektor.

Chystáte v této oblasti nějaké kroky?

Nyní intenzivně komunikujeme s Českou lékařskou komorou a LOK. Cílem je koordinovat a nadále netříštit postup následných kroků. Dosavadní praxe bohužel ukázala, že demonstrativní protestní akce, které se nedotknou konzumentů zdravotní péče jsou zcela bezzubé…

Jak pokračuje fungování vašeho sdružení? Dosáhli jste již nějakých výsledků, které jste si předsevzali?

Za úspěch považujeme již především to, že se vůbec začalo o podmínkách práce mladých lékařů veřejně hovořit a nastolit toto téma na pořad dne i v médiích. To se podařilo především díky našim kolegům lékařům, kterým bychom chtěli za projevenou podporu poděkovat. Ukazuje se, že problémy, které se snažíme řešit se týkají drtivé většiny nejen nastupující generace lékařů v ČR.

Kolik členů má nyní Vaše sdružení?

V současnosti má naše sdružení něco kolem 600 plnoprávných členů. Na Facebookových stránkách máme nyní cca 3200 aktivních členů, kteří vyjadřují podporu našim aktivitám. Při osobních setkáních a rozhovorech však cítíme podporu téměř každého kolegy i kolegyně…

Na Vašem ustavujícím shromáždění byla i ministryně zdravotnictví, která přislíbila komunikaci a požadovala po Vás návrh změn, tak jak si je představujete. Jaká je komunikace s novým ministrem? Sešli jste se již?

Bohužel musíme konstatovat, že komunikace s ministerstvem je, na rozdíl od jiných resortů se kterými se dostáváme do styku, velmi problematická. Přestože již byly uzavřeny dílčí dohody s MZ o reformě specializačního vzdělávání a zastropování cen povinných stáží v předatestační přípravě, nebyly tyto dohody i přes veřejné proklamace ze strany MZ do dohodnutého termínu naplněny. Zodpovědnost za tento stav lze přičíst především náměstkyni Hellerové, do jejíž kompetence tato agenda spadá. S ministrem Hegerem jsme se sešli na informativní schůzce na počátku srpna tohoto roku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?