Demonstrovali za primáře, hrozí vypovězením přesčasů

3. 3. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Zhruba stovka lékařů, zdravotních sester i veřejnosti se včera sešla před krajských úřadem v Karlových Varech. Skandovali na podporu primáře ARO krajské nemocnice i proti celkové zdravotní koncepci kraje.


Snad nikde jinde nezpůsobuje zdravotnictví takové problémy jako v Karlových Varech. Krize jako by se opakovaly ve velmi pravidelných intervalech.

A zatímco se všude jinde zabývají ještě následky celorepublikové protestní akce, tamní lékaři už demonstrují znovu. A to proti celkové koncepci zdravotnictví v kraji a zejména na podporu primáře ARO nemocnice v Karlových Varech Romana Brázdila, kterého představenstvo Karlovarské krajské nemocnice (KKN) odvolalo v pondělí z funkce.

Demonstrovat budeme opakovaně

Kraj hodnotí akci jako neopodstatněnou podporu lékaře, v žádném případě se podle něj nejedná o politické rozhodnutí a jde jen o pracovně právní vztah mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Lékaři ale takové tvrzení odmítají a demonstrovat jen tak nepřestanou.

Podle člena představenstva České lékařské komory Filipa Bergera si prostor u hejtmanství zdravotníci pronajmou dlouhodobě, a to do doby, dokud kraj svůj přístup ke zdravotnictví zásadním způsobem nezmění.

Na adresu radního kraje Václava Larvy (ČSSD), který je odpovědný za zdravotnictví, podotkl, že pokud je skutečně slušný člověk, měl by z funkce odstoupit. Larvův odchod požadovali i další demonstrující.

Ohroženy jsou i přesčasy

Vedle demonstrací před krajských úřadem zvažují lékaři i jinou formu protestu. Zatím sice není nic jisté, ale zvažují, že vypoví dohodu o přesčasové služby. Podle vedení špitálu Brázdil dlouhodobě porušoval svoje pracovní povinnosti a odmítal spolupracovat s generálním ředitelem.

Odmítal třeba na oddělení zavést docházkovou knihu. Ostře také vystupoval proti plánu Karlovarského kraje pronajmout nemocnici v Karlových Varech, která společně s nemocnicemi v Chebu a v Sokolově tvoří KKN. Nemocnici Sokolov kraj od ledna už pronajal firmě Nemos Plus Ostrov.

Právě Brázdil řekl, že další pronájem bude krokem k privatizaci celé KKN. „Můžeme být prvním z českých regionů, kde nebude ani jedna nemocnice kontrolovaná krajem nebo státem,“ uvedl.

Primáře se zastala i rada města

Kromě samotných zaměstnanců se primáře zastali i zástupci města, opozice v krajském zastupitelstvu a odbory. Rada města přijala usnesení o svém „hlubokém znepokojení“.

A na téma situace v nemocnici hodlá iniciovat jednání u kulatého stolu s lékaři, zástupci kraje, ministerstva zdravotnictví lékařské komory a odborů. Do krajských radních se pustil i opoziční zastupitel a senátor Jan Horník.

„V tomto baráku se snad všichni zbláznili. Co dnes vyvádí pan Larva, za to se stydím,“ uvedl podle DNES před sídlem kraje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?