Den v Úrazové nemocnici Brno stojí třikrát víc než u milosrdných

19. 9. 2011 8:47
přidejte názor
Autor: Redakce
Náklady brněnských nemocnic na péči o pacienta na lůžku se výrazně liší. Den na lůžku v brněnské Úrazové nemocnice vyšel loni více než třikrát dráž než v druhé městské Nemocnici Milosrdných bratří. Údaje zveřejnil v ročence Zdravotnictví Jihomoravského kraje 2010 Ústav zdravotnických informací a statistiky. Podle ředitele Úrazové nemocnice Karla Doležala jsou různé ceny dány různou péčí. Jím vedená nemocnice má hodně lůžek ARO, kde je péče o nemocné drahá, řekl ČTK.


V Úrazové nemocnici vyčíslili náklady na péči o jednoho pacienta na lůžku na 7284 korun za den. U milosrdných to bylo 2305 korun. Podle Doležala je to dáno tím, že v Úrazové nemocnici mají hodně specializovaných lůžek na anesteziologicko-resuscitačních odděleních, jednotkách intenzivní péče i spinální jednotce. „Jedná se o 49 lůžek specializované péče ze 191, tedy 26 procent. Běžný podíl je do deseti procent,“ uvedl. Podle něj péče o pacienta na ARO stojí od 12 tisíc do 30 tisíc korun denně.

Péči v Úrazové nemocnici prý také prodražují operace. „Ročně naoperujeme za 55 milionů implantátů, což je téměř 13 procent z celkových nákladů Úrazové nemocnice,“ řekl. Upozornil na to, že právě kvůli náročným operacím vychází nejdráž péče v Centru kardiovaskulární a transplantační chirurgie.

I podle šéfa Nemocnice Milosrdných bratří Josefa Drbala lze náklady na denní péči o pacienta na lůžku v jedné nemocnici jen těžko porovnávat se stejným ukazatelem za jinou nemocnici. Připustil však, že i stejná péče může v různých nemocnicích vycházet různě draho. „My se snažíme držet se zásady definovat potřebnou kvalitu dané nákladové položky a hledat nejvýhodnější cenu,“ řekl a dodal, že i v současnosti nemocnice díky novým výběrovým řízením vytváří úspory.

Podobně se liší náklady ve fakultních nemocnicích. Zatímco ve Fakultní nemocnici Brno (FNB) vyšly u jednoho obsazeného lůžka na 6692 korun za den, u svaté Anny to bylo 8597 korun, tedy o 28 procent víc. Podle mluvčí FNB Anny Mrázové nelze čísla porovnávat, byť v její nemocnici se prý snaží o efektivní provoz.

Ředitel svatoanenské nemocnice Petr Koška rozdíl vysvětlil například tím, že druhá z nemocnic provozuje porodnici a péče o rodičky a novorozence vychází u nekomplikovaných případů levně. U FNB podle něj tvoří asi 40.000 ošetřovacích dnů ročně, tedy osm procent nemocniční péče. „Náklady na tyto ošetřovací dny jsou minimální, protože se jedná o péči o v podstatě zdravé pacienty,“ dodal.

Koška připustil, že svatá Anna má „historický problém s nižší nákladovou efektivitou“. Podle něj je to dáno tím, že nemocnice do roku 2008 byla jednou z nejhůř hospodařících v ČR. Podstatný je však podle něj trend. Náklady na ošetřovací den podle něj u svaté Anny mezi léty 2009 a 2010 o desetinu klesly. Ve druhé fakultní nemocnici naopak o pět procent stouply.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?