Deník Ivana Hoffmana: Konopí a politika

16. 12. 2013 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Že má konopí léčebné účinky, se dávno ví. S používáním marihuany k léčeným účelům u nás souhlasí 95%občanů. Už pět měsíců je pak u nás léčba konopím legalizována. Přesto v lékárnách k disposici není a jen tak hned nebude.


Problém je paradoxně v tom, že marihuana skutečně pomáhá. Kvůli tomu se vede ostrý boj o to, kdo se na její distribuci do lékáren obohatí, a současně se léčbu marihuanou snaží sabotovat farmaceutické firmy, kterým marihuana sníží zisky. Když si má politik vybrat, zda má být užitečný nemocným občanům, anebo zda jít na ruku bohatým výrobcům a distributorům léčiv, vždy dá přednost farmaceutické lobby.

Jakmile se zdravotnictví z léčby nemocných přeorientovalo na zdravotnický byznys, vcelku logicky začala být žádoucí spíše nákladná čili zisková léčba než snaha pacienta rychle a levně uzdravit. Čím je zdravotnictví dražší, tím je horší, neboť je horší proto, aby generovalo vyšší zisk. Kdo zdravotnický byznys kazí, jsou nemocní. Těm jde o to, aby se uzdravili, aby méně trpěli a aby nemuseli řešit otázku, zda si koupit léky, anebo jídlo.

Na přístupu nové vlády ke konopí, které podle některých průzkumů v ilegálně připravovaných přípravcích užívá u nás až půl milionu lidí, se pozná, zda se v politice něco mění. Dosud politici v zájmu kšeftu s léky regulovali občany. Snaha uzdravit se či zmírnit bolest byla kriminalizována. Teď by to chtělo v zájmu občanů zregulovat kšeftaře s léky.

Ti budou nepochybně prskat, ale politiky může hřát u srdce, že jim budou tleskat vděční voliči. Pokud v minulosti tleskat nebylo čemu, bylo to proto, že politici o potlesk ani nestáli. Proč to nezkusit, a nejen ohledně konopí, společně změnit?

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?