Desetitisíce amerických veteránu čekají měsíce na lékaře

10. 6. 2014 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Více než 50.000 amerických veteránů čeká dlouhé měsíce na to, než je lékař přijme k první návštěvě. Vyplývá to z auditu amerického ministerstva pro záležitosti veteránů, který je vůbec první podobnou sondou do péče o vojenské vysloužilce, jež se v posledních týdnech stala terčem ostré kritiky republikánů a může být důležitým tématem letošních parlamentních voleb.


Řada veteránů podle auditu upozorňovala na další pochybení, uvedla agentura AP.

Zatímco ministerstvo v minulosti vyhlásilo, že systém zdravotní péče pro veterány umožní kterémukoli z nich najít lékaře do dvou týdnů, podle auditu v případě 57.436 z nich trvalo 90 dnů a více, než absolvovali první návštěvu v ordinaci. Úřad zkoumal více než 700 nemocnic a dalších zdravotnických zařízení po celých Spojených státech poskytujících péči veteránům.

Čtrnáctidenní termín, který ministerstvo stanovilo v roce 2011, je podle auditu kvůli růstu zájmu o veteránskou péči nedosažitelný. V této souvislosti 13 procent veteránů uvedlo, že byli přemlouváni, aby uváděli falešná data prvních schůzek, což mělo zakrýt jejich zpožďování.

Přes 60.000 lidí v průzkumu prováděném od 12 května do 3. června uvedlo, že žádalo o schůzky s lékařem, ke kterým nikdy nedošlo. „Tato data ukazují hloubku systémových problémů, kterým čelíme, problémů vyžadujících okamžité jednání,“ komentoval audit prozatímní šéf ministerstva Sloan Gibson.

Systém poskytování zdravotní péče veteránům má za sebou v posledních týdnech několik skandálů, po nichž koncem května odstoupil ministr pro záležitosti veteránů Eric Shinseki. Pro prezidenta Baracka Obamu je veteránská péče ožehavým tématem, kterého se podle AP chytají chopit republikáni před podzimními doplňovacími volbami do Kongresu, v nichž by rádi ovládli i horní parlamentní komoru.

Podle nedávné zprávy například veteráni v nemocnici ve Phoenixu ve státě Arizona čekali na první schůzku průměrně 115 dní. Místní pracovníci přitom zároveň falšovali dokumentaci a tvrdili, že průměrná čekací lhůta je jen 24 dní. Bílý dům nařídil prozkoumat i mnohem vážnější obvinění, že až 40 veteránů právě z Phoenixu zemřelo kvůli tomu, že se jim včas nedostalo lékařské péče.

Obama se nyní snaží nalézt nového ministra, který by měl pracovat na celkové změně systému.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?