Desítku sester zaměstná ředitel okamžitě

12. 6. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dostatečný počet zdravotních sester nemají v prachatické nemocnici s poliklinikou. Podle slov ředitele Bohumila Ondřicha totiž chybí na jednotlivých odděleních zhruba osm zdravotních sester. "Nejhorší situace je v současné době na oddělení chirurgie...


Prachatice - “ zdůraznil s tím, že i prachatická nemocnice se potýká s nedostatkem personálu i přesto, že v avizovaném květnu a červnu žádná ze sester pracovní poměr s nemocnicí neukončila. Podle všeho největší problémy způsobil loňský rok, kdy se po zavedení základní devítileté docházky na žádné ze středních škol nematurovalo.

„V letošním roce se předběžně hlásí pouze šest absolventek střední zdravotnické školy. Před týdnem jsme přijali jednu dívku, která odmaturovala a dva dny po zkoušce nastoupila do pracovního poměru,“ uvedl Ondřich a dodal, že pokud by přišlo o práci žádat patnáct dívek, najdou rozhodně v prachatické nemocnici uplatnění. O pacienty na lůžkových oddělení nemocnice se v současné době stará zhruba stovka sester ve třísměnných službách.

Problém v nedostatku personálu v lůžkové části je podle ředitele Ondřicha také v tom, že zdravotním sestrám je umožněno dálkové postgraduální studium. V současné době zvyšuje kvalifikaci celkem jedenáct sester, které při vykonávání odborných stáží a zkoušek využívají zákonného studijního volna.

Problémy pak nastávají také při každé nemoci, ošetřování dětí a vzhledem k tomu, že v tomto oboru existuje stoprocentní feminizace, rovněž odchody na mateřskou dovolenou. „Pro upřesnění je třeba dodat, že na mateřské dovolené má nemocnice v současné době devětatřicet zdravotních sester,“ zakončil Ondřich.

JANA AMORTOVÁ, Českobudějovické listy, 12.6.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?