Desítky lékáren na Slovensku zůstaly zavřeny

11. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Desítky lékáren po celém Slovensku včera zůstaly zavřeny a většina jejich provozovatelů přestala nakupovat léky do zásoby. Slovenští lékárníci se tímto způsobem rozhodli protestovat proti obrovskému dluhu, který stát vytvořil v jejich resortu v uplynulých letech...


Lékárníci přitom nesouhlasí s oddlužením prostřednictvím státní akciové společnosti Verite3/4, jak to navrhuje vláda. Verite3/4 totiž odmítá vzniklé penále a úroky a nabízí pouze sumu rovnající se původnímu dluhu.

Ministr zdravotnictví Rudolf Zajac, jehož demisi si žádá opoziční strana Smer, tvrdí, že dluh státu vůči lékárnám není sedm miliard slovenských korun, jak o tom mluví lékárníci, ale necelých šest miliard Sk.

Šéf resortu musel v pátek obhajovat principy fungování akciové společnosti Verite3/4 před poslanci Národní rady Slovenské republiky. Ti uložili vládě, aby se změnil předmět podnikání společnosti tak, aby sloužila výhradně oddlužení zdravotnictví.

Doposud měla a. s. Verite3/4 v kolonce předmět podnikání kupříkladu i realitní činnost. Opoziční poslanec a stínový ministr zdravotnictví za stranu Smer Pavol Paška žádal od vlády garance, že budou umořeny všechny opodstatněné pohledávky věřitelů beze zbytku.

Nejhorší situace se zásobováním léky je ve východních okresech Slovenska. V trebišovském okrese zavřely lékárny pro nedostatek léků už poslední říjnový den.

Podle předsedy Okresní lékárnické komory v Trebišově Tibora Czu3/4by dostaly minulý týden ve středu tamější lékárny část peněz od Všeobecné zdravotní pojišťovny (VšZP), aby mohly objednat alespoň některé léky pro konkrétní pacienty.

„Ve středu se k protestu připojíme. Jakou formou, to ještě rozhodneme,“ pohrozil Czu3/4ba.

Všeobecná zdravotní pojišťovna uvolnila ve čtvrtek na oddlužení lékáren sto miliónů korun. Od společnosti Verite3/4 si půjčila 500 miliónů Sk. Jen na léky přitom VšZP každý měsíc vydá okolo 800 miliónů korun.

I když Slovenská lékárnická komora doporučila minulý týden svým členům, aby v případě nutnosti žádali od pacientů za léky plnou cenu, k této formě protestu prakticky žádný z nich nepřikročil.

Porušili by tím zákon a farmaceuti vyšších územních celků, kteří mají dozor nad licencemi, by jim mohli pozastavit platnost státem vydaných licencí.

President Slovenské lékárnické komory Peter Mihálik včera potvrdil, že většina veřejných lékáren od pondělí objednávaní léků skutečně zastavila.

„Zavřeny zůstaly především venkovské lékárny, kolegové ve větších městech zato obyvatelstvu léky i nadále poskytují. Další ale neobjednávají, takže ve středu nebo čtvrtek jim zásoby léčiv pravděpodobně dojdou a pak bude úplně jedno, zdali mají otevřeno, nebo ne. Hrozí, že zůstaneme bez léků. My ale své dluhy dále zvyšovat nemůžeme. Většinou podnikáme jako fyzické osoby, když se dostaneme do konkursů, bude to i osobní katastrofa,“ řekl Mihálik.

Připomenul, že ze strany lékárníků nejde o stávku, ale o ekonomickou nezbytnost. Podle jeho slov mají bratislavské lékárny vyrovnaný dluh z června, zatímco ostatním dluží pojišťovna peníze z března.

„Správní rada VšZP před několika dny rozhodla, že pojišťovna do konce roku musí srovnat lhůty splatnosti vůči různým regiónům a na to použijeme všechny disponibilní zdroje,“ řekl včera mluvčí VšZP Milan Velecký.

Lékárníky podpořili včera hodinovou stávkou také členové Slovenské lékařské unie specialistů, Slovenská lékařská komora zaujala neutrální postoj. I tak ale včera zavřeli na hodinu svou ordinaci i mnozí obvodní lékaři.

MARTIN PODSTUPKA, Hospodářské noviny, 11.11.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?