Dětem, které musejí pasivně vdechovat kouř, hrozí kazivost zubů

13. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle studie uveřejněné v časopisu Journal of the American Medical Association vědci sledovali 3500 dětí ve věku od čtyř do 11 let. "Tabákový kouř přibližně zdvojnásobuje riziko, že se dětem budou...


CHICAGO - Dětem, které musejí pasivně vdechovat kouř z cigaret, se více kazí mléčné zuby než ostatním dětem. K tomuto závěru dospěli američtí vědci.

„Tabákový kouř přibližně zdvojnásobuje riziko, že se dětem budou kazit zuby,“ prohlásil pediatr Andrew Aligne, který vedl tým badatelů z Univerzity v Rochesteru ve státu New York a z Centra pro výzkum zdraví dětí.

„Jde o další informaci o tom, že pasivní kouření dětem škodí a že si děti zaslouží, aby vyrůstaly v prostředí bez tabáku,“ podotkl.

Badatelé podle studie, která byla uveřejněna v odborném časopisu Journal of the American Medical Association, sledovali 3500 dětí ve věku od čtyř do 11 let. Přitom došli k tvrzení, že čtvrtině z těchto dětí se nekazily zuby, protože v prostředí, kde vyrůstaly, se nevyskytoval tabákový kouř.

Zubní kaz způsobuje na rozdíl od obecného mínění, které za původce považuje nemírné mlsání sladkostí, kyselina mléčná, kterou produkují určité bakterie žijící v dutině ústní. Mléčné zuby nemají příliš velkou schopnost bránit se účinkům této látky, protože mají relativně tenkou ochranou vrstvu skloviny.

Jsou-li děti vystaveny tabákovému kouři, snižuje se obranyschopnost jejich těla proti nemocem, a to od nachlazení až po kazivost zubů, soudí vědci.

Proti účinkům kyseliny mléčné mohou působit sliny. Pasivní kouření však vede k zánětům v krku a ty k dýchání ústy. Ústní dutinu však tento způsob dýchání vysušuje a zbavuje ochranného účinku slin.

Vědci sledovali skupinu 3500 dětí od roku 1988 do roku 1994. Přitom rovněž dospěli k závěru, že zubních kazů u dětí ubývalo v souvislosti s přidáváním fluoru do vody a do zubních past.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?