Děti bez poplatků? Nevědí to

7. 4. 2009 9:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Od počátku dubna nemusejí děti do osmnácti let platit regulační poplatky u pediatrů. Poslanci totiž sazbu zrušili. Podle regionálních dětských a dorostových lékařů o tom ale lidé zatím moc nevědí a nadále chtějí za děti v ordinacích platit. Změna navíc po roce přinesla do řady ordinací spíš komplikace...


: přibylo totiž pacientů, kteří chodí často s maličkostmi. Naopak ztráta příjmu, který lékaři investovali především do vybavení, je prý ani moc nebolí.

“ Řada lidí opravdu neví, že už nemusejí platit poplatky. Když jim to řekneme, jsou překvapení a ptají se proč. Shodují se, že třicet korun pro ně moc nebylo,“ potvrzuje třeba holešovská dětská a dorostová lékařka Lenka Dúbravčíková.

Zrušení platby se jí osobně nelíbí. Když totiž pacienti hradili třicet korun, výrazně jich ubylo. Teď prý ale opět chodí do ordinace s banalitami.

„V poslední době máme stále více dětí třeba jen s rýmou. Například dnes jsem jich tu měla nejméně třicet až čtyřicet,“ povzdechla si lékařka.

Regulační poplatky takovým situacím podle jejích slov zabránily. „Mělo to výchovný účinek na děti i rodiče, všichni byli trošku samostatnější,“ tvrdí Dúbravčíková. Příjem z poplatků jí nechybí, nebyla to totiž prý žádná horentní suma.

Smíšené pocity má ze zrušení poplatků chropyňský pediatr Jiří Vítek. „Nevím, co na to říct. Třicetikorunová sazba pro nás byla příjmem, zakoupili jsme alespoň nějaké přístroje. Na druhou stranu je zrušení asi dobré, i když ten příjem by nám teď mohli politici zajistit jinak, než aby opět platili rodiče,“ míní Vítek. Také on dodal, že v jeho ordinaci pacienti i nadále chtějí platit. „O tom, že už jsou poplatky zrušené, často nevědí,“ podotkl.

O správnosti zrušení poplatků je přesvědčená koryčanská dětská lékařka Marie Janalíková. „Vybírání peněz nás zatěžovalo. Příjmu nám sice ubylo, ale nebyl to správný zdroj. Ve zdravotnictví by se finanční situace měla vyřešit nějak jinak,“ říká Janalíková.

Zrušení regulačního poplatku pro děti a dorost se netýká jen pediatrů, platit třicet korun už mladí pacienti nemusejí také v ambulanci kroměřížské nemocnice. „Zrušení regulačních poplatků pro děti do osmnácti let pro nás bude znamenat méně formalit, pacienti nebudou muset podepisovat darovací smlouvy,“ informovala mluvčí nemocnice Veronika Klímová.

A co na to rodiče? Ti změnu vítají. „Pro děti je to dobré, ale spíš by se měly zrušit všechny poplatky. Každá koruna je totiž v dnešní době dobrá,“ zhodnotila například Alena Mikulová z Bílan. Obdobně se vyjádřila i Šárka Janečková z Třebětic. „O zrušení jsem věděla, tnatolik zpravodajství sleduji. Je to fajn, i když nějaká zátěž to pro mě nebyla,“ uzavřela Janečková.

Jarmila Kuncová, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?