Děti dostanou vakcínu ve 34 očkovacích centrech

8. 12. 2009 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Od pondělí 34 vybraných vakcinačních center začíná očkovat chronicky nemocné děti ve věku od 10 do 17 let proti prasečí chřipce. Seznam očkovacích center je na webovém portálu ministerstva zdravotnictví.


„Osobně už mě kontaktovalo několik rodičů, že mají zájem o očkování. Jsou to většinou ti velmi zodpovědní,“ řekla Právu v pondělí Hana Cabrnochová, praktická dětská lékařka z Prahy, která je zároveň předsedkyní Odborné společnosti praktických dětských lékařů.

Za injekci nic neplatí

„Zároveň si sama dělám výběr všech chronicky nemocných pacientů k očkování. V mé ordinaci jich bude 20 až 40,“ zdůraznila Cabrnochová s tím, že po zveřejnění 23 úmrtí v ČR na prasečí chřipku zájem o očkování jak u dospělých, tak u rodičů chronicky nemocných dětí mírně stoupl.

Vakcinační centra budou zvát děti individuálně na konkrétní termín a vakcínu jim pak bude aplikovat přizvaný pediatr.

Je určena především pro chronicky nemocné děti s diagnózou astma, onemocnění ledvin, srdce, vrozené vady dýchacích cest, dále pro děti po mozkové obrně, onemocnění míchy a mozku, která zatěžují dýchání a také pro děti s nedostatečnou imunitou a s onkologickým onemocněním.

Tyto děti dostanou dvě dávky, ostatní jednu. Očkování je bezplatné, rodiče nic neplatí.

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková oznámila, že pokud budou klinické zkoušky vakcíny u malých dětí úspěšné, stát uvažuje o tom, že bude očkovat i nemocné děti od šesti měsíců výše. Zatím ale není nic rozhodnuto.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?