Děti jsou ohroženy těžkými úrazy zubů s trvalými následky

8. 8. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Deset procent dětí ve věku do deseti let mělo více či méně vážný úraz zubů. Častěji jsou postiženi chlapci než dívky. Podle statistik se děti zraní nejčastěji při hře či sportu. Vyražené či zlomené zuby, prasklé čelisti, poraněné dásně, nosy či tváře - to jsou nejčastější úrazy dětí evidované na stomatochirurgickém oddělení Masarykovy nemocnice...


(MN). Včera to uvedl jeho primář Josef Karban s tím, že v některých případech má malý pacient i všechna tato zranění dohromady. Měsíčně lékaři ošetří v MN nejméně pět takto zraněných dětí.

Počet úrazů v obličeji se začíná zvyšovat již při prvních teplejších dnech.

„Úrazy se kromě kola stávají například i na koupalištích. U dětí jde bohužel často o poškození zubů s trvalými následky,“ varuje lékař. Ztráty těchto zubů se těžko nahrazují, navíc jde pro zdravotní pojišťovny o velmi nákladnou léčbu.

Podle mínění odborníků by při určitých opatřeních k těmto úrazům vůbec nemuselo docházet.

„Ve světě již mají děti třeba povinné nošení cyklistické přilby společně s chráničem zubů. Takové opatření bychom přivítali i u nás,“ tvrdí primář Karban. Jeho oddělení spolupracuje při léčení malých pacientů s dětskou chirurgií MN. Její primář Petr Polák potvrdil větší počet úrazů dětských cyklistů hlavně o prázdninách.

MUDr. Magdaléna Syrovátková ze Střekova pak připomíná, že celý vyražený zub se musí co nejrychleji usadit zpět. Proto musí zraněný bleskově vyhledat lékařské ošetření. „Většinu úrazů mají děti z tělocviku, z koupání, ale i rvaček, a hlavně z kol. Se zraněními, často jde o přední zuby, chodí během celého roku,“ informovala zubní lékařka. Věk takto postižených pacientů se pohybuje přibližně mezi sedmi a patnácti roky.

TOMÁŠ PRCHAL, Ústecký deník, 8.8.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?