Děti kuřaček jsou zřejmě náchylnější k poruchám chování

24. 7. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve studii zveřejněné v časopisu Child Development se píše, že dvouleté děti, jejichž matky v těhotenství pravidelně holdovaly cigaretám, vykazovaly daleko více znaků nenormálního chování než jejich vrstevníci, kteří nebyli v prenatálním stadiu vystaveni působení cigaret...


New - Mezi kouřením matek v těhotenství a problémovým chováním jejich dětí v předškolním věku zřejmě existuje souvislost. Domnívají se to američtí vědci.

Ve studii zveřejněné v časopisu Child Development se píše, že dvouleté děti, jejichž matky v těhotenství pravidelně holdovaly cigaretám, vykazovaly daleko více znaků nenormálního chování než jejich vrstevníci, kteří nebyli v prenatálním stadiu vystaveni působení cigaret.

Ve skupině dětí ve věku okolo dvou let jsou mírné problémy s chováním celkem normálním jevem. U dětí ve věku 18 až 24 měsíců, jejichž matky kouřily, ale vědci zjistili velice častý výskyt poruch chování.

„Tyto objevy naznačují, že u některých dětí je třeba hledat kořeny jejich problémového chování už v období před narozením,“ říká Lauren Wakschlagová s Illinoiské univerzity v Chicagu, která výzkum vlivu kouření matek na chování dětí vedla.

Wakschlagová a její kolegové sledovali 93 dětí ve věku od 12 do 24 měsíců. 44 z nich bylo před narozením vystaveno účinkům kouření. Téměř polovina matek, jež kouřily i během těhotenství, si zapálila nejméně desetkrát denně.

Vědci zjistili výrazně odlišné chování u dětí kuřaček. Ukázalo se, že daleko hůře než děti nekuřaček přizpůsobují svoje chování různým podnětům z okolí. Byly také daleko neposlušnější, agresivní a měly horší sociální schopnosti.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?