a někdy dokonce i v jeslích.
„Bezmasý den máme jen jednou v týdnu,“ připustila Pavlína Krátká z jídelny mateřské školy na pražské Velké Ohradě s tím, že se snaží zařazovat drůbež a ryby. „Děti mají denně kousek syrového ovoce, například jablko,“ dodala.
Přitom zejména hlavní jídla ve většině školek vzbuzují nelibost některých lékařů. „Je pravdou, že taková jídla by děti jíst často neměly, protože tak získávají nesprávné návyky a ani později se nedokážou stravovat dobře,“ uvedl obezitolog Vojtěch Hainer z pražské Všeobecné fakultní nemocnice. On sám by spíše doporučil, aby se jídelníček měnil od základu a nebyl postaven jen na klasických českých jídlech, ale více například na zelenině.
Takových zařízení je však minimum - patří mezi ně například waldorfské mateřské školy, které dětem vaří podle zásad racionální výživy. Se stížnostmi na výživu ve školkách a školách se setkává i dietní sestra Jana Martinů z pražské Všeobecné fakultní nemocnice, která koordinuje práci poradny zdravé výživy Flora. „Je proto i na rodičích, aby dětem vštěpovali, co mají jíst a co nikoli,“ řekla.
Školní jídelníčky se vesměs příliš neliší od dob, kdy komunisté propagovali vysokou spotřebu masa, ačkoli takový názor už věda překonala. „Je už řadu let známo, že konzumace masa, vajec a mléčných výrobků je spojena se vznikem závažných civilizačních nemocí, jako je srdeční infarkt, cévní mozková příhoda, vysoký krevní tlak a některé typy rakoviny,“ upozornil lékař Zbyněk Luňáček z České společnosti pro výživu a vegetariánství, která se problematikou dětského stravování ve školách a školkách zabývá již delší dobu. „Omezení konzumace masa je velmi vhodný krok zdravotní prevence, který by měl být doporučován prakticky každému, podobně jako například nekouření,“ dodal. Rodiče, kterým taková strava vadí, nemají podle něj mnoho šancí, protože strava ve školkách odpovídá vyhlášce.
Nemoci srdce a cév jsou nejčastější příčinou úmrtí v zemi. Ve srovnání s ostatními vyspělými zeměmi navíc Češi umírají velmi brzy a patří mezi nejobéznější národy v Evropě. Vysokou spotřebu masa a s ní související konzumaci uzenin spolu s nedostatkem zeleniny považují lékaři za hlavní příčinu zhoubného onemocnění tlustého střeva a konečníku - čeští muži právě na tuto nemoc umírají nejvíce na světě.