Děti zřejmě přestanou platit poplatky u lékaře

11. 2. 2009 14:46
přidejte názor
Autor: Redakce
Koalice po náročném jednání prosadila senátní návrh o regulačních poplatcích. Pokud úpravu podepíše prezident, děti do 18 let nebudou muset poplatky hradit. Zároveň by se jim a lidem nad 65 let snížil ochranný limit z 5000 na 2500 korun. Sociální demokraté ale boj nevzdávají, v nejbližší době chtějí do sněmovny poslat další návrh na zrušení poplatků...


Kompromisní návrh ze senátorských lavic podpořilo 99 poslanců, zvedli pro něj ruku všichni lidovci, zelení i nezařazení. Z nich nehlasoval jen bývalý sociální demokrat Evžen Snítilý. V ODS se pak zdržel Vlastimil Tlustý. Nemocného lidovce Tomáše Kvapila komunisté vypárovali. Jeden z nich nehlasoval. Boj o rušení či omezení poplatků začal ve sněmovně v úterý. Poslanci hlasovali po vleklé debatě, v níž vystupovali především sociální demokraté.

Prosazení senátního návrhu vyprovokovalo ostré slovní výpady a debatu o slušnosti na půdě dolní komory. Sociální demokraté nemohli odpustit komunistům, že Kvapila vypárovali, a jejich hlas tak chyběl pro zrušení poplatků. Jednání tak doprovázela ostrá slova a dlouhé diskuse. „Mrzí mne postoj komunistické strany, která tím, že vypárovala vládního poslance, umožnila, že prošla nedostatečná senátní verze. Pokud by to neudělali, mohly být dnes poplatky zrušeny,“ zlobil se po jednání středočeský hejtman David Rath (ČSSD). Sociální demokraté totiž podle Ratha měli přislíbených potřebných 101 hlasů pro schválení úplného zrušení poplatků, pokud by senátní verze neprošla. Oním hlasem navíc mohl být lidovecký poslanec Ludvík Hovorka, který již dříve tuto variantu potvrdil. „Pokud by nastala situace, že ten senátní kompromisní návrh neprojde… tak bych hlasoval pro zrušení poplatků jako celek,“ uvedl.

Boj o poplatky nekončí

Sociální demokraté ale chtějí v boji za úplné zrušen poplatků pokračovat. „Dnešní jednání bylo o jediné věci, aby lidé nemuseli platit poplatky ve zdravotnictví. Aby je neplatily malé děti, aby je neplatili důchodci, aby je neplatili invalidní důchodci. O to šlo, a o to jde sociální demokracii, o nic jiného. Šlo o zrušení poplatků, vy jste tomu zabránili. My jsme to zrušení chtěli dotáhnout do konce. Dobře, prohráli jsme jednu bitvu, uznáváme to, ale neprohráli jsme válku. Budou další bitvy a já věřím, že jednou ty poplatky zrušíme,“ uvedl na závěr zasedání šéf sněmovního klubu ČSSD Bohuslav Sobotka. Předseda ČSSD Jiří Paroubek po jednání řekl, že v příštím týdnu se krajské reprezentace ČSSD dohodnou, který kraj do sněmovny pošle nový návrh na úplné zrušení poplatků.

Kompromis je podle mnohých stále nedostatečný, výhrady k němu má i lidovecký poslanec Ludvík Hovorka, jenže podle ministryně zdravotnictví Daniely Filipiové (ODS) strany vládní koalice další ústupky v poplatcích žádat nejspíš nebudou. „Je to pustý populismus. Sociální demokracie si myslí, že na tom vyhrála volby, tak bude tu kartu hrát dál,“poznamenala. Je přesvědčena o tom, že systém funguje, proto by poplatky měly existovat.

Změny, které přináší senátní novela o zdravotnických poplatcích

Děti do 18 let:

- neplatí 30 korun u lékaře;

- platí dál za pobyt v nemocnici, za pohotovost či za položku na receptu;

- ochranný limit 2500 korun místo nynějších 5000 korun.

Senioři nad 65 let:

- ochranný limit z 2500 korun místo nynějších 5000 korun;

- do limitu se nově zahrnou i doplatky na léčiva, léčivé přípravky a potraviny k léčbě.

Osvobození od poplatků:

- obyvatelé ústavů a domovů pro seniory, kterým po uhrazení pobytu a stravy zůstane méně než 800 korun měsíčně;

- děti v pěstounské péči.

Poplatek 30 korun za položku na receptu v lékárně:

- pouze u léků s doplatkem nižším než 30 korun.

Zdravotnická zařízení:

- nově musí vybrané poplatky použít na provoz a modernizaci léčby.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?