Dětská nemocnice Brno otevřela centrum pro léčbu revmatismu dětí

28. 8. 2009 7:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Dětská nemocnice v Brně otevřela nové centrum biologické léčby pro děti s idiopatickou artritidou, což je vážné chronické onemocnění kloubů. Nemoc postihuje jedno dítě z tisíce a lékaři ji zatím neumí vyléčit. Mírní tak pouze její průběh...


Děti z Moravy, které trpí vážným revmatickým onemocněním, od června za lékaři nemusí dojíždět do Prahy. řekla novinářům za nemocnici Marie Macků.

Biologická léčba je moderní, ve světě se používá od roku 2000 a v ČR sedm let. Čerpá z genetického inženýrství. Podle lékařky je šetrnější a účinnější než dříve používané metody, přesto nepomůže všem nemocným a může mít vážné vedlejší účinky. V Brně by se jí mělo léčit kolem 30 dětí. Všech nemocných dětí je na Moravě asi 400.

Biologickou léčbu mají podle Macků všechny děti, které ji kvůli závažnosti nemoci potřebují. Nepoužívá se však u všech pacientů. Stojí asi 400.000 korun ročně.

Zánětlivé onemocnění kloubů se podle Macků může objevit už v batolecím věku. Dětem oteče koleno či jiný kloub, hůř s ním hýbají, pociťují ztuhlost a ráno se musejí rozhýbat. Klouby je bolí, při problémech s klouby nohou děti špatně chodí a při postižení kloubů ruky mají potíže s psaním. Podle Macků není výjimkou, když už v dorosteneckém věku musejí lékaři pacientům vyměnit kyčelní kloub.

Otevření nového centra dnes v Brně ocenila matka 15leté nemocné dívky. Dosud dceři pro léky jezdila každé dva měsíce do Prahy, cesta jí zabrala celý den a musela si brát volno z práce, řekla novinářům. Dnes to jako Brňanka bude mít do léčebného centra blíž.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?