Dětské centrum v ohrožení: nebylo ani na výplaty sester

25. 5. 2010 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Sto deset malých svěřenců Dětského centra (kojeneckého ústavu - pozn. red.) Thomayerovy nemocnice v Krči bezmocně čeká na svůj další osud. Na provoz zařízení, které o ně pečuje, se nedostává peněz.


Vedení dokonce nemá ani na výplaty. Budou se muset stěhovat? „Zatím ne. Počítáme s pětimilionovou dotací, kterou minulý týden schválila rada hlavního města,“ uklidňuje ředitelka centra, jehož roční rozpočet se pohybuje mezi čtyřiceti a padesáti miliony, Jaroslava Lukešová.

Zároveň ale připouští, že nebýt této provizorní „záplaty“ nebylo by ani na mzdy zdravotníků a dalšího personálu. I tato mimořádná záchranná dotace je však zatím pouze virtuální.

Poplašná zpráva?

s konečnou platností potvrdit třetího června,“ upřesňuje pražský radní pro zdravotní oblast Milan Pešák (ODS). Důvodem, proč se rada rozhodla podat centru pomocnou ruku, je podle Pešáka jeho jedinečnost a nepostradatelnost.

„Provoz centra je financován převážně ministerstvem zdravotnictví, v malé míře také ministerstvem sociálních věcí a z vlastních zdrojů nemocnice. Vzhledem k ekonomické krizi však centrum letos dostalo prostředky, které ani nepokryjí mzdové náklady. Proto radní chtějí toto unikátní zařízení podpořit,“ vysvětluje Pešák a zdůrazňuje, že centrum pečuje o děti narozené v Praze.

Situace je dle ředitelky Lukešové skutečně vážná a vedení Thomayerovy nemocnice má už údajně připravedný krizový plán, jak postupovat v případě dalšího akutního nedostatku finančních prostředků na chod centra.

„Pravděpodobně by se musel utlumit provoz,“ přiznává Lukešová. Detaily ale přibližovat nechce, aby nezpůsobila paniku mezi téměř devadesáti zaměstnanci centra. „Šetříme, kde to jen jde a velmi neradi bychom sáhli na základní funkci, to jest na pečující personál,“ zdůrazňuje dále Lukešová.

Stěhování současných chovanců či odmítání nových považuje za absolutní krajnost.

Možná pomůže i Praha 4

Na finanční pomoci kojeneckému ústavu se v minulosti podílela i Praha 4. „Nejprve nás požádali v roce 2007. Poslali jsme sto padesát tisíc.
V roce následujícím jsme přispěli dvaceti tisíci korunami.
Pomoc pro letošek zvažujeme,“ potvrzuje starosta Prahy 4 Pavel Horálek (ODS).

Přiklání se ale spíše k finančnímu daru v řádu desetitisíců korun, nikoliv milionů, které by centru pomohly spíše. „Pokud vím, kojenecký ústav je ztrátový. Ročně asi dvacet milionů. Navíc slouží celé Praze a nemůžeme ho dotovat jenom my,“ dodává Horálek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?