Dětské nemocnici v Motole hrozí kolaps

23. 1. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Může se stát, že některá zdravotní sestra zapne varnou konvici a vyhodí elektřinu v celém areálu," řekl ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík...


Praha - Druhé největší zařízení pro ošetřování dětí v Evropě, kterým je motolská dětská nemocnice, je v havarijním stavu. Stačí málo, aby byl ohrožen provoz jejích špičkových pracovišť.

„Může se stát, že některá zdravotní sestra zapne varnou konvici a vyhodí elektřinu v celém areálu,“ řekl ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík (ČSSD), když líčil katastrofální stav tohoto důležitého zařízení, které slouží dětským pacientům z celé republiky už 30 let.

Ludvík nevidí jinou alternativu než dětskou část začít co nejdříve rekonstruovat. Obsáhlou technicko-ekonomickou studii o přestavbě nyní poskytlo vedení motolské nemocnice Poslanecké sněmovně. Ta totiž přerušila v prosinci první čtení poslaneckého návrhu zákona o státní záruce pro Motol ve výši 4,5 miliardy korun do doby, než bude předložena tato studie a koncepce rozvoje dětské lůžkové péče. V návrhu zákona, jehož autory jsou sociální demokraté Petra Buzková a Zdeněk Škromach spolu s Vladimírem Tlustým (ODS) a Václavem Krásou (US-DEU) se počítá s tím, že úvěr by byl vyrovnán od 5 do 15 let. Motol by tak ročně splácel 100 miliónů korun z vlastních zdrojů.

Dětská nemocnice v Motole je na tom skutečně velmi špatně. V mrazech uplynulých týdnů, kdy se na pokojích muselo přitápět, zkolabovalo energocentrum a nemocnice fungovala půl hodiny na náhradní zdroj. Výpadek ohrozil i chod drahých přístrojů. „Ve špatném stavu je vzduchotechnika, požární bezpečnost je nulová,“ komentoval situaci Ludvík.

Motolská dětská nemocnice přitom zabezpečuje komplexní zdravotní péči pro dětské pacienty, je v ní soustředěno 18 specializovaných pediatrických pracovišť, například transplantační centrum, klinika dětské chirurgie, onkologie a kardiocentrum, jediné v Česku.

V rozpravě k návrhu zákona se poslanci bez ohledu na stranickou příslušnost shodli, že dětská nemocnice v Motole potřebuje rekonstrukci. V názorech na její financování se však rozcházejí. Například stranická kolegyně ředitele Ludvíka, poslankyně Eva Fischerová uvedla, že nemocnice ještě nesplatila půjčku z roku 1997. „Zbývá uhradit 414, 5 miliónu,“ upřesnila. Na stát by podle ní padlo riziko, kdyby poskytl záruku na další úvěr. „Celkový hospodářský výsledek nemocnice byl podle údajů státního závěrečného účtu ke konci roku 2000 včetně minulých let minus 1,2 miliardy,“ upozornila. Řešení navrhované zákonem není nakloněn ani ministr financí Jiří Rusnok.

Podle poslance Krásy, který je členem dozorčí rady FN Motol, hospodaří nemocnice tak, že bude schopna splátky hradit. Jaromír Morávek z tiskového oddělení Motola řekl, že je v silách nemocnice splácet úvěr v navrhované výši, pokud se příjmy od zdravotních pojišťoven budou vyvíjet jako dosud.

(ika), Hospodářské noviny, 23.1.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?