Dětský urgentní příjem aneb Jak to funguje

5. 10. 2012 8:39
přidejte názor
Autor: Redakce

Má-li dospělý člověk zdravotní problémy či si způsobí úraz, často takovou situaci vyřeší sám s pomocí obvodního lékaře či návštěvou pohotovosti. Klasické a známé názvy oddělení, jako je chirurgie, interna či ortopedie, v laické veřejnosti nevzbuzují žádné nebo jen minimální pocity strachu z nemocničního prostředí a s přibývajícím věkem se začínají různá oddělení stávat naším životním partnerem, někdy bohužel nechtěným domovem. Jaké to ale je, když se cokoli stane dítěti?




Nejprve je třeba definovat pojem dítě, který znamená z pohledu nemocnice většinou pacienta do 18 let věku. Ve Fakultní nemocnici v Motole slouží pro příjem dětských pacientů dvě hlavní vstupní „brány“. První je pohotovost pro ty, kteří jsou nuceni v čase mimo ordinaci svého dětského lékaře navštívit se svojí ratolestí odborníka pro řešení nenadálých událostí. Na pohotovosti je tak pro návštěvníky připraveno široké spektrum odborných ambulancí, aby byla poskytnuta co nejkomplexnější péče.
V okamžiku, kdy je dětský pacient přivážen vozem zdravotnické záchranné služby (ZZS), je přijat na urgentním příjmu dětí. Tento příjem je doslova „miminkem“ desítky let fungující pražské motolské nemocnice. Vznik byl plánován současně s probíhající nutnou přestavbou dětské části nemocnice a po dokončené rekonstrukci byl koncem prázdnin roku 2011 otevřen. Pro posádky záchranných služeb se tak jedná o zkvalitnění okamžiku předání dětského pacienta, které probíhá v jednom místě. V ojedinělých případech může docházet i k příjmu závažných a/nebo náhle zhoršených pacientů, kteří přišli s rodiči na dětskou pohotovost a kteří byli odesláni na urgentní příjem.
Urgentní příjem je tedy připraven přijímat pacienty ve věku od prvních dnů jejich života až do dne před dnem oslavy 19 let věku. Celé oddělení je moderně vybaveno, aby mohlo poskytnout svým pacientům co nejkvalitnější a nejmodernější péči. Oddělení má k dispozici celkem 7 lůžek, z čehož jsou dvě lůžka určena k prvotnímu příjmu pacienta, provedení komplexního vyšetření a zjištění potíží. Dále je třeba určit diagnózu a navrhnout optimální postup a řešení problému. Pokud je lékařem doporučena observace pacienta (rozmezí několika málo hodin) nebo je nutné vyčkat na výsledky provedených vyšetření, je pacient přeložen na tzv. expektační pokoj, který má k dispozici tři lůžka a jednu dětskou postýlku pro nejmenší pacienty. Všechna lůžka jsou plně vybavena moderními monitorovacími přístroji pro měření krevního tlaku, saturace, pulsů, počtu dechů či teploty pacienta.
V oddělené místnosti je připraven resuscitační box, který disponuje jedním lůžkem a vybavením pro zajištění nejzávažnějších pacientů, kteří jsou přivezeni posádkou ZZS a mají např. zajištěné dýchací cesty. Zde jsou k dispozici i přístroje pro okamžité uvedení pacienta do umělého spánku. Vybavení a provoz je zajišťován ve spolupráci s dětským ARO.
Dalším specifickým místem je zákrokový sál. Je připraven pro řešení zejména úrazů, u kterých je zapotřebí intervence chirurga. Provádí se zde především šití menších a drobných ranek, způsobených ostrými předměty či kusy skla, o které se děti poraní. V případě většího rozsahu úrazu a nutnosti anestezie je pacient převezen na příslušné oddělení a jeho operační sály.
Posledním netradičním prostorem pro práci s pacientem je mycí box. Jedná se o oddělenou místnost, která je vybavena a uzpůsobena pro mytí a očistu různě znečištěných pacientů. Oddělení urgentního příjmu může dětským pacientům zajistit kvalitní a vysoce profesionální péči nejen díky rozmístění pracovních ploch, ale také díky personálu. Pro oddělení slouží nepřetržitě vždy jeden lékař pediatr a v případě nutnosti se na oddělení dostaví specialisté z požadovaných oborů. K dispozici je tak škála odborníků, jako je ortopedie, chirurgie, oční lékař, psychiatrie a další.
Důležitým prvkem je nelékařský zdravotnický personál, který tvoří spojovací článek mezi jednotlivými klinikami a dalšími pracovišti, jelikož zejména sestry mají za úkol vyslechnout navrhované řešení lékařem a zajistit odběry, různá vyšetření či vytelefonování dalších požadavků.
Tým tvoří celkem 9 sester, 2 diplomovaní záchranáři a 2 ošetřovatelky. Po potřeby celého oddělení je k dispozici také sanitář. Rozpis služeb je řešen formou 12hodinových směn a případných odpoledních příslužeb. Složení kolektivu je vcelku pestré, a tak zde najdeme sestry s různým druhem specializace a zaměření. Tato pestrá směs zaměstnanců se však jeví jako velmi dobrá volba, jelikož dochází ke vzájemné výměně informací a zejména zkušeností z jednotlivých pracovišť, kde zaměstnanci dříve pracovali, a zvyšuje se tak již vysoká úroveň celého kolektivu. Není možné nezmínit dnes již vzácný prvek v kolektivu, kterým jsou velmi přátelské pracovní vztahy, humor a vzájemné respektování v celém týmu nelékařského i lékařského personálu.
Práce na urgentním příjmu je náročná již z pohledu multioborového zaměření, k čemuž je nutná patřičná erudice personálu. Mnohdy se však stává, že onemocnění či úraz nejsou tak závažné a hlavním problémem je strach dítěte z nemocnice a neznámého prostředí. Zde se musí personál svým osobitým umem snažit dětského pacienta zaujmout a veškerá vyšetření provádět tak, aby nebyla pro dítě stresující a traumatizující. Nemalou složkou komplikací se mohou stát i samotní rodiče, kteří se logicky o svého potomka bojí a vše s ním prožívají a mnohdy jsou stěžejní komplikací při samotném vyšetření či ošetření. Důležitá je však komunikace všech zúčastněných a snaha o nalezení společného řešení, které vede ke spokojenosti rodičů, lékaře, ale zejména dětského pacienta.

**

Souhrn

Článek popisuje prostředí nově otevřeného oddělení, které slouží primárně pro příjem dětských pacientů od posádek ZZS. V textu se čtenář může dočíst a udělat si představu o vybavenosti a funkčnosti celého oddělení a jeho fungování. Klíčová slova: urgentní příjem, záchranná služba, děti

O autorovi| Michal Petržela, DiS. Dětský urgentní příjem, FN Motol (michal.petrzela@seznam.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?